вівторок, 09 жовтня 2018 05:05

Джон Леннон: "Я завжди був фріком"
7

Відомий британський рок-музикант, співак, засновник й учасник гурту "The Beatles", один із найвпливовіших музикантів XX століття народився 9 жовтня 1940 року якраз під час нальоту німецької авіації на Ліверпуль. При народженні хлопчик отримав ім'я Джон Уїнстон Леннон. Друге ім'я йому дали на честь британського прем'єра Вінстона Черчилля.

Після народження Джона його батьки розійшлися. Коли мати майбутньої зірки знову влаштувала своє особисте життя, 4-річну дитину віддали на виховання тітці Мімі та її чоловікові Джорджу Сміту. Будучи бездітними, вони з радістю виховували Джона.

Тітонька Мімі була дуже суворою і не схвалювала захоплення дитини музикою. Вона часто повторювала: "Гітара - хороша річ, але вона не допоможе тобі заробити на життя".

Але виявилося все зовсім навпаки. За кілька років Леннон придбав своїй тітці шикарну віллу.

;

Коли в середині 50-х років Англію наздогнав бум рок-н-ролу, підлітки на кожному кроці стали створювати власні групи. Не залишився осторонь і юний Леннон. Він організував колектив "The Quarrymen", назву йому дала школа, в якій навчалися всі його учасники. Через рік до групи приєднався Пол Маккартні, який незабаром призвів Джорджа Харрісона, який навчався разом із ним.

Коли Джону йому було 18, його мати переходила дорогу, ї її збив п'яний офіцер поліції. Смерть Джулії стала для Леннона найтяжчим потрясінням. Пізніше він присвятив їй кілька пісень — "Julia", "Mother" й "My mummy's dead".

У 1959 році з'являється нова назва гурту Джона Леннона — Beatles. (Жуки). До хлопців приєднався Рінго Стар. У 60-х світ накрила хвиля бітломанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 світових знаменитостей, яких виховали прийомні батьки

Джон Леннон до 25 років отримав від життя все, що лиш можна хотіти: став мультимільйонером, мав кілька маєтків. В одному було понад 100 кімнат. Від слави в нього макітрилося в голові.

"Християнство піде. Воно зникне і усохне. Не потрібно сперечатися; я прав і майбутнє це доведе. Зараз ми попопулярніші за Ісуса Христа. Ісус був нівроку, але його послідовники тупі і пересічні. Ісаме їхні перекручення гублять християнство в мені".

У Великій Британії на ці слова не звернули уваги, а от у США почався скандал. Публічно нищили платівки "Бітлз", пісні гурту перестали транслювати по радіо. Леннона погрожували вбити. Він мусив публічно вибачитися. Відтоді дедалі частіше впадав у депресію. Зривав злість на молодій дружині Синтії, з якою побрався, коли та завагітніла. Його дратувало все: розкішний дім, "бітли", які з музикантів перетворювалися на багатих обивателів, обтяжених родинами. Почав пити, гуляти з жінками, пробувати наркотики. В одній із кімнат стояла біла фармацевтична ступка і товкач, за допомогою яких Джон змішував "наркоту". На кілька тижнів занурювався у стан такого трансу, що бачив лише чорний і білий кольори.

На одній із виставок абстрактного мистецтва Джон Леннон познайомився зі старшою на сім років японською художницею Йоко Оно.

"Якась нісенітниця, а не творчість", — увечері поділився враженнями із Синтією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День народження Джона Леннона святкуватимуть два місяці

Йоко Оно ж запише у щоденнику: "Нарешті я зустріла чоловіка, якого змогла би покохати". Йоко — заміжня, мати 7-річної доньки — шле йому листівки із загадковими написами: "Танцюй", "Дихай", "Дивись на вогні до світанку". Потім почала набридати дзвінками. Леннон кілька разів змінював номер телефону. Натомість художниця заходилася писати листи. Погрожувала в них, що прикує себе до воріт ланцюгами, якщо її не пустять до Джона: "Ти моя остання надія. Я більше так не можу. Якщо ти мене не підтримаєш, я вб'ю себе". А якось вона влізла на сидіння "Ролл-Ройса" Леннонів і вмостилася між подружжям.

Через півроку Синтія заскочила на кухні свого будинку Йоко. Та в її шовковому халаті сиділа й пила чай. Японка домоглася свого: Леннон оголосив про розлучення, свого сина Джуліана назвав "плодом п'яного зачаття" і цілісінькими днями сидів був біля Йоко.

"Це людина, з якою я міг домовитися чи розсваритися, наче з давнім приятелем, але з якою я міг ще кохатися і яка могла погладити мене по голові, коли я втомлювався, хворів або впадав у депресію. Що могла замінити мені маму. Загалом це було так, наче я виграв великий приз, — розказував згодом. — Ми одна душа в двох тілах".

Під впливом Йоко він почав носити круглі окуляри, які стали частиною його образу. Друга дружина почала формувати іншого Леннона, не пов'язаного із "Бітлз" музиканта. Її звинувачували й досі звинувачують у розпаді гурту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Померла перша дружина Джона Леннона

"Йоко витягла мене з гнилого болота, — заступався за неї Джон. — Вона допомогла мені відчути, що я оточений рабами й підлабузниками, зацікавленими в тому, щоб нічого не змінювалося. А це смерть".

1969-го в Амстердамі Йоко та Джон заявили, що дадуть інтерв'ю в ліжку. Вісім днів у прикрашеному білими квітами номері готелю вони сиділи в білих піжамах, а говорили про мир. Усі ці дні двері помешкання були розчиненими навстіж. Зайти міг будь-хто.

"Генрі Форд знав, як продавати автомобілі за допомогою реклами, — казав Леннон. — Я і Йоко продавали "мир". Комусь це видавалося смішним, але багато хто почав замислюватися".

Пісні музиканта теж набувають політичного забарвлення.

Хрещеним батьком їхнього спільного з Йоко сина Шона став Елтон Джон. Після його народження Джон заявив, що на п'ять років припиняє музичну кар'єру і виховуватиме малого. Він годував сина, купав, одягав, читав йому книжки, бавився з ним. Найбільше не любив міняти пелюшки, але й це робив сам, хоч мав 20 людей прислуги. Справами опікувалася Йоко. Вона купила п'ять квартир у їхньому будинку, два величезні маєтки, 250 корів, пасовище, яхту, прибуткові будинки. Джон боявся банкірів і адвокатів, а Йоко розмовляла з ними на рівних.

"Їм пальця в рот не клади, бо й відкусити можуть, — казав. — А з нею цей номер не пройде".

"Я можу бути і сам, без Йоко, але тоді у мене просто не буде бажання бути. Немає жодної причини на землі, чому я повинен бути сам, без Йоко. Немає нічого важливішого, ніж наші стосунки, нічого. І ми насолоджуємося тим, що ми разом. Ми могли б жити окремо, але тоді для чого жити? Я не збираюся жертвувати любов'ю, справжньою любов'ю заради якоїсь повії, друга або бізнесу, тому що врешті-решт ми опинимося порізно, чого не хоче жоден з нас. І ви не зможете заповнити ліжко своїми прихильницями. Це не працює. Я не хочу бути свінгером. Я вже пройшов через все це, і скажу, що немає нічого кращого, ніж мати когось одного, хто любить вас", - ділився.

Кілька років Леннон вів здоровий спосіб життя, став вегетаріанцем. У 40 випустив платівку "Подвійна фантазія".

"Вірю, що життя тільки починається в 40 років. Мені цікаво жити, попереду ще не одне творче десятиліття. Хочу перетнути на яхті Атлантичний океан, поїхати у турне Британією".

8 грудня 1980 року він дав кількадесят автографів. Зокрема похмурому чоловікові на ім'я Марк Чепмен. Увечері Джон із Йоко поверталися зі студії звукозапису. Чепмен п'ять разів вистрілив у музиканта. За 2 хв. Леннона відвезли до лікарні. Він помер від утрати крові.

Марк Чепмен страждав на шизофренію. Він наслідував свого кумира, навіть одружився з японкою. А коли на початку грудня прочитав статтю в журналі "Ексвайр", що Джон Леннон — "совість епохи", став бізнесменом, Чемпен зневірився у своєму ідолі й вирішив убити його. Відбуває пожиттєве покарання. Десять разів просив про дострокове звільнення. Усі прохання відхилили.

Цитати Джона Леннона:

Любов - це все, що вам потрібно, але вона вимагає зусиль.

Любов - це як прекрасна рослина. Ви не можете просто прийняти її засунути в шафу і думати, що вона буде там рости сама собою. Ви повинні її поливати. Ви повинні дійсно турбуватися про неї і плекати жодня.

Любов схожа на квітку - ви повинні дозволити їй вирости.

Ми можемо знайти Бога всередині себе.

Я вірю в Бога, але не як в якусь річ, не як в старого в небі. Я вірю, що те, що люди називають Богом, живе всередині всіх нас.

Я вірю, що Ісус, Мохаммед, Будда і всі інші говорили правду. Просто переклад до нас дійшов не зовсім вірний.

Ми повинні бути тим, хто ми є.

Я не збираюся міняти спосіб бачення або світовідчуття, щоб відповідати чомусь. Я завжди був фріком. Я був фріком все своє життя, і я живу з цим, ну, ви розумієте. Я один з цих дивних людей.

Неважливо, якої довжини моє волосся або якого кольору моя шкіра, чоловік я чи жінка. Це все не має значення.

Дивно не бути дивним.

Вам не потрібна людина, яка скаже, хто ви такий. Ви той, ким ви є!

Я не боюся смерті, бо не вірю в неї. Це просто як вийти з одного автомобіля і сісти в інший.

Зараз ви читаєте новину «Джон Леннон: "Я завжди був фріком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути