понеділок, 23 жовтня 2023 11:15

Дві тисячі пілотів-смертників атакували американський флот

Дві тисячі пілотів-смертників атакували американський флот
Битва в затоці Лейте біля Філіппін. Фото: U.S. Navy

У філіппінській затоці Лейте 23 жовтня 1944 року почалась найбільша морська битва в історії людства - три хвилі японської авіації по 50-60 літаків у кожній почали атаку на американський флот.

Японія захопила Філіппіни в 1942 році. Протягом літа 1944-го літаки 3-го флоту США під командуванням Вільяма Голсі здійснили кілька успішних операцій по захопленні островів. Голсі рекомендував пряме вторгнення в затоку Лейте. Там зручно висаджуватись десанту. Звідти американці могли б атакувати будь-яке місце на архіпелазі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В підриві Києва німці звинуватили євреїв

Підготовчі операції для вторгнення на Лейте почалися на світанку 17 жовтня із захоплення рейнджерами трьох невеличких острівців. Командування Імперського флоту Японії розробило план знищення ВМС США. Літаки та кораблі союзників вийшли на перехоплення.

Битва тривала з 23 по 26 жовтня. Японці намагалися вигнати або знищити сили союзників. Вперше використали тактику камікадзе - пілотів-смертників. Загін камікадзе атакував американське авіаносне з'єднання на сході затоки Лейте. Усього в результаті цієї атаки японці потопили один і вивели з ладу шість авіаносців, втративши 17 літаків. Початковий успіх призвів до негайного розширення програми. Впродовж наступних декількох місяців більше 2 тис. літаків здійснило самогубні атаки.

Перемогу здобув флот союзників. Потопили один з двох найбільших лінкорів світу "Мусасі" і пошкодили другий — "Ямато". Після цієї битви Об'єднаний флот Японії не здійснював масштабних операцій. Кампанія на Лейте була першою і найважливішою операцією американців по захопленню Філіппін.

В окупованому німцями Києві 24 версеня 1941 року почалися вибухи замінованих радянськими диверсантами будинків на Хрещатику та сусідніх вулицях. Почалася пожежа, яка тривала до 29 вересня. Історичний центр Києва майже повністю був знищений.

Зараз ви читаєте новину «Дві тисячі пілотів-смертників атакували американський флот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути