пʼятниця, 01 лютого 2013 14:43

Друкарську машинку, на якій був надрукований наказ про капітуляцію німців під Сталінградом, покажуть у музеї

Автор: Фото: ЕРА/ИТАР-ТАСС
 

У Санкт-Петербурзі відкриється виставка з унікальним експонатом - німецькою друкарською машинкою, на якій був надрукований наказ гітлерівського командування про капітуляцію фашистських військ під Сталінградом. Військово-історичний музей підготував експозицію до 70-річчя історичної битви, передає ІТАР-ТАРС.

Трофей пов'язаний з подіями кінця січня - початку лютого 1943 року. Машинка фірми "Адлер" належала штабу 6-ї німецької армії. У музей її передав в 1949 році ад'ютант головного маршала артилерії Миколи Воронова. Надрукований на клавіатурі машинки документ підбив підсумок одныэъ з найбільших битв Другої світової війни і змінив хід військових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італійці, що в Другій світовій воювали проти Червоної армії, на своїх гербах мали тризуб

У наказі, адресованому фельдмаршалу Фрідріху Паулюсу, зокрема, говориться: "Становище ваших оточених військ важкий. Вони відчувають голод, хвороби і холод. Сувора російська зима тільки починається, сильні морози, холодні вітри і заметілі ще попереду, а ваші солдати не забезпечені зимовим обмундируванням і знаходяться у важких антисанітарних умовах". Щоб уникнути "марного кровопролиття" офіцерам і солдатам пропонувалося прийняти умови капітуляції.

На виставці також можна побачити копію ультиматуму оточеній 6-й німецькый армії та фотографії, якы відобразили події тих днів: конвоювання німецького командування в радянський штаб і допит високопоставлених німецьких військовополонених за участю генерал-лейтенанта Костянтина Рокоссовського.

Розгром німецько-фашистських військ під Сталінградом був завершений 2 лютого 1943 року. У великому протистоянні на Волзі з обох боків брали участь по 2 мільйони осіб, 2 тисячітанків, і до 25 тисяч гармат і мінометів, а також понад 2 тисячі літаків. У результаті контрнаступу Червоної Армії ворог зазнав поразки, якої не бачив з самого початку Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Друкарську машинку, на якій був надрукований наказ про капітуляцію німців під Сталінградом, покажуть у музеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути