середа, 13 лютого 2019 10:30

У Африці відкрили нове озеро

У Африці відкрили нове озеро
Дослідник Африки Джон Спік. Фото: http://discover-history.com

Англійський дослідник Джон Спайк 13 лютого 1858 року у Центральній Африці відкрив озеро Вікторія. Він шукав там витоки ріки Ніл.

Озеро спочатку вважали витоком Нілу. Але з часом Спайк продовжив свої дослідження і назвав його "озеро Вікторія". Місцеве населення називало його Ньянза - "озеро". До 1920-х водойму так і називали Вікторія-Ньянза.

Місцеві казали, що з озера на північ тече велика річка. По ній припливли великі кораблі. Та експедиція цю теорію розвінчали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З гробниці фараона винесли 110 кг золота

Озеро Вікторія розташоване в тектонічній улоговині Східно-Африканської зони розломів на висоті 773 метрів над рівнем моря. В околицях проживають 30 млн чоловік.

Зараз екологічний стан озера дуже поганий. Причини - суцільні вирубки лісів по всьому узбережжю, вилов риби, поява і приживлення екзотичних рослин і тварин.

Археолог Картер Говард 12 лютого 1924 року разом із півсотнею помічників дістали із кам'яного саркофагу у Долині царів у Єгипті золоту труну з мумією 19-річного фараона Тутанхамона. На ньому була золота посмертна маска

Зараз ви читаєте новину «У Африці відкрили нове озеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути