понеділок, 29 лютого 2016 19:10

Дослідниця створила проект по захисту старожитностей від ІДІЛ

Дослідниця створила проект по захисту старожитностей від ІДІЛ

Переможиця 2016 року премії TED оголосила у вівторок свій план у створенні громадської платформи ,де б користувачі могли допомогти зупинити розгрбування старожитностей на Близькому Сході .

Global Xplorer звучить як назва відеоігри. Користувачі входять в систему, ознайомлюються з інструкцією, а потім отримують цифрову карту із зображенням від 400 до 2500 квадратних метрів землі, яку забезпечує супутник. "Гравці" потім сканують гробниці і перераховують те, що вони знаходять, заробляючи очки.

Але Global Xplorer насправді є громадським науковим проектом, що розроблений єгиптологом, яка виграла у 2016 році 1 мільйон долларів в конкурсі TED. Очікується, що така ініцівтива буде сповільнювати розграбування культурних пам'яток на Близькому Сході. Про це повідомляє The Christian Science Monitor.

"Археологія в даний час переживає переломний момент ", сказала Сара Паркак, археологиня і директорка-засновниця лабораторії Глобальної системи спостереження в Університеті штату Алабама в Бірмінгемі у своїй TED - промові. "[Ісламська держава] підриває і грабує храми Іраку і Сирії. Якщо ми не будемо робити щось, ці місця пропадуть."

Пані Паркак створює простір для археологів, тому що вона використовує супутникові знімки, щоб знайти місця для археологічних розкопок, як Індіана Джонс з 1980-х. р

Паркак розробила проект не тільки для збереження стародавньої культурної спадщини від розграбування, а й для вчених для глибшого розуміння в цій спадщині. Вона назвала проект - "інвертування піраміди".

Для того, щоб перешкоджати мародерам в пошуку нових місць Global Xplorer надаватиметься користувачам із фотографіями, але не відповідно до їх GPS або розташування на карті. Ця інформація буде доступна тільки для фахівця з обліковими даними, який пройшов перевірку, повідомляється в прес-релізі TED.

"Я бажаю нам виявити мільйони невідомих археологічних пам'яток по всьому світу, cтворюючи армію глобальних дослідників 21-го століття , ми знайдемо і захистимо приховану спадщину" - сказала дослідниця.

Зараз ви читаєте новину «Дослідниця створила проект по захисту старожитностей від ІДІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути