пʼятниця, 25 жовтня 2013 18:01

"Долині геніталій" загрожує зникнення через ревних мусульман
5

Так кладовище Халід Набі виглядало в 2010 році. Багато зі скульптур вже зникли
Фото: Фото: archae.ru
Фалічна скульптура, що впала
Скульптура на кладбище Халид Наби, напоминающая собой женскую грудь
Раніше цей пагорб був усіяний фалічними надгробками, тепер їх немає
Цих об'єктів також вже немає

Кладовище Халід Набі в іранській провінції Гулістан недалеко від Туркменістану, також відоме як "Долина геніталій", опинилося під загрозою зникнення, повідомляє The Observers .

"Долина геніталій" є історичним місцем і славиться своїми фалічними скульптурами, які на думку деяких вчених є надгробками. Проте останнім часом відвідувачі помітили, що деякі з них почали безвісти зникати. З 600 фігур вже зникла половина.

Згідно з місцевою легендою, за пророком Халіб Набі гналися відступники. Він попросив Бога, щоб той перетворив їх на камінь - тобто в ці скульптури. Халід Набі після смерті так само був похований в мавзолеї, розташованому поруч з цим цвинтарем. Разом з тим науковці розповідають, що некрополь не має відношення до пророка Халід Набі, свою назву він просто отримав через близькість до його мавзолею. Експерти не впевнені, що це саме кладовище, тому щона ньому ніколи не проводилися археологічні розкопки.

На даний момент не так багато відомо про справжнє походження цих скульптур. Вчені вважають, що найстарішим з них близько 1000 років, іншим 500. Найновішому з надгробків тільки 70 років. Дослідники вважають, що ця пам'ятка археології була створена локальною групою жителів регіону, які поклонялися фалічним символам ще тисячоліття тому.

На цьому цвинтарі також є скульптури, що нагадують жіночі груди, вважається, що вони розташовуються на жіночих похованнях.

Кожна скульптура, яка має різні розміри і форми, вирізана з цільного каменю. Існує три різних типи: вертикальний циліндричний, що нагадує фалос; такий, що нагадує жіночі груди; той, що нагадує тваринє, головним чином баранячі голови. Іранські археологи вважають, що вони позначають поховання чоловіків, жінок і видних керівників племен відповідно. Шотландський археолог Девід Стронак навпаки стверджує, що ці скульптури є дуже стилізованими людськими фігурами.

На даний час багато хто з скульптур стали зникати. По всьому полю, на місцях, де розташовувалися статуї, зяють отвори в землі. Припускають, що їх знищують, аби вони не відволікали віруючих від відвідування мавзолею пророка.

Місцеві жителі не розуміють вигоди від розташованого з ними поруч унікальної пам'ятки археології. Влада так само не зацікавлені в її збереженні, хоча її і було проголошено національним надбанням. Вона тільки продає квитки туристам, але нічого не робить для її охорони, пише видання.

Зараз ви читаєте новину «"Долині геніталій" загрожує зникнення через ревних мусульман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути