понеділок, 20 грудня 2021 10:19

Доцентку засудили на 10 років

Доцентку засудили на 10 років
Під час Першої світової війни Олена Степанів стала першрю жінкою-офіцером Фото: krutyvuss.livejournal.com

Доцентку Львівського університету Олену Степанів арештували й відправили до мордовських таборів 20 грудня 1949 року.

З 1912-го вивчала географію й історію у Львівському університеті. З початком Першої світової війни пішла до Українських січових стрільців, які воювали на боці австрійської армії проти Росії. Стала першою у світі жінкою-офіцером.

1919 року з дипломатичною делегацією Угорщину прибула до Відня. Там продовжила навчання в університеті, здобула ступінь доктора філософії. Вийшла заміж за полковника УГА Романа Дашкевича.

Повернувшись до Львова 1922 року, працювала в гімназії сестер-василіанок, її любили студентки за справедливість і вимогливість, але поляки заборонили їй викладати. 1926-го народила сина Ярослава.

З 1939 року працювала в установах АН УРСР, була доценткою Львівського університету. Після закінчення Другої світової війни працювала старшим науковим співробітником і завідувачем сектору економіки Львівського відділу Інституту економіки АН УРСР, науковим співробітником Природничого музею АН УРСР (1948–1949 роки).

Під час арешту цензурний орган при виконкомі обласної ради задокументував висновок, що вилучена в Олени Степанів література "является антисоветской, профашистской, националистической", тому книгам влаштували аутодафе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історику дали 10 років за заборонену літературу

Трійка винесла постанову: "Степанив Елену Ивановну за участие в контрреволюционной банде украинских националистов и пропаганду националистических идей в печатм заключить в исправительно-трудовой лагерь сроком на 10 лет, считая срок с 29 декабря 1949 г. Имущество конфисковать".

Олена Степанів повернулася до Львова 1956-го. Тут і померла 1963 року.

Перша українка-офіцер Олена Степанів-Дашкевич померла 11 липня 1963 року у Львові.

За прикладом старшого брата Ананія вона вступила до українського спортивного товариства "Сокіл", очолила згодом першу жіночу чоту "Сокілок" у Львові. Після закінчення семінарії працювала репетиторкою. 1912-го вступила до Львівського університету, вивчала географію та історію.

1914 року стала єдиною жінкою, яка вступила до Українських січових стрільців. Вона проводила лекції з військової історії, вивчала медичну допомогу й військову справу. Очолювала жіночий стрілецький відділ медсестер.

Зараз ви читаєте новину «Доцентку засудили на 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути