Ексклюзиви
четвер, 22 січня 2015 12:58

"Добрий" Ленін любив випити і видавав накази про розстріли без вагань - історик
9

Фото: microagis.ru

Для багатьох читачів це може буде шок. Особливо старшого покоління, яке шанувало ім'я Леніна і вірило, що він був дуже добрим, але насправді він був жорстоким, в своїх наказах вимагав розстрілювати.

У Росії нині нараховується близько 1800 пам'ятників Леніну і до двадцяти тисяч бюстів. Більше п'яти тисяч вулиць носять ім'я революціонера №1. У багатьох містах скульптури Володимира Ілліча стоять на центральних площах. Хоча, якби ми знали про великого вождя всю правду, ці пам'ятники давно опинилися б на звалищі.

Анатолій Латишев - відомий історик-ленінознавць. Протягом усього життя займається біографією Ілліча. Нещодавно йому вдалося знайти документи з секретного фонду Леніна і закритих архівів КДБ.

- Анатолію Григоровичу, як вам вдалося проникнути в секретні фонди?

- Це трапилося після серпневих подій 1991 року. Мені видали перепустку для ознайомлення з секретними документами про Леніна. Влада думали знайти причину перевороту в минулому. Я з ранку до вечора сидів в архівах, і в мене волосся ставало дибки. Адже я завжди вірив у Леніна, але після перших же тридцяти прочитаних документів був просто приголомшений.

- Чим саме?

- Ленін із Швейцарії в 1905 році закликав молодь у Петербурзі обливати кислотою поліцейських в натовпі, лити з верхніх поверхів окріп на солдатів, використовувати цвяхи, щоб калічити коней, закидати вулиці "ручними бомбами". Як глава радянського уряду Ленін розсилав по країні свої накази. У Нижній Новгород прийшов папір такого змісту: "Ввести масовий терор, розстріляти і вивезти сотні повій, п'яних солдатів, колишніх офіцерів тощо. Ні хвилини зволікання." А як вам ленінський наказ в Саратов: "Розстріляти змовників і тих, хто вагається, нікого не питаючи і не допускаючи ідіотської тяганини"?

- Кажуть, Володимир Ілліч взагалі недолюблював російський народ?

- Русофобія Леніна сьогодні мало вивчена. Все це йде з дитинства. У нього в роду не було жодної краплі російської крові. Мати його була німкенею з домішками шведської та єврейської крові. Батько - наполовину калмик, наполовину чуваш. Ленін виховувався у дусі німецької акуратності і дисципліни. Мати постійно твердила йому "російська обломовщина, вчися у німців", "російський дурень", "росіяни ідіоти". До речі, у своїх посланнях Ленін говорив про російський народ тільки в принизливій формі. Одного разу повноважному радянському представнику в Швейцарії вождь наказав: "Російським дурням роздайте роботу: посилати сюди вирізки, а не випадкові номери (як робили ці ідіоти досі)".

- Існують листи, в яких Ленін писав про винищення російського народу?

- Серед тих страшних ленінських документів якраз особливо жорсткі накази були зі знищення співвітчизників. Наприклад, "спалити Баку повністю", брати в тилу заручників, ставити їх попереду частин червоноармійців, стріляти їм у спини, посилати червоних головорізів в райони, де діяли "зелені", "вішати під виглядом" зелених "("ми потім на них і звалимо") чиновників, багатіїв, попів, куркулів, поміщиків. Виплачувати вбивцям по 100 тисяч рублів ..." До речі, гроші за "таємно повішеного" (перші "ленінські премії") виявлялися єдиними преміальними в країні. А на Кавказ Ленін періодично відправляв телеграми такого змісту: "Переріжемо всіх". Пам'ятаєте, як Троцький і Свердлов знищували російське козацтво? Ленін тоді залишався осторонь. Зараз знайдена офіційна телеграма вождя до Фрунзе з приводу "поголовного винищення козаків". А це знаменитий лист Дзержинського вождю від 19 грудня 1919 року щодо мільйона козаків, які перебували в полоні. Ленін тоді наклав на нього резолюцію: "Розстріляти всіх до одного".

- Ленін міг так запросто віддавати накази про розстріл людей?

- Ось які записки Леніна мені вдалося роздобути: "Я пропоную призначити слідство і розстріляти винних у неуважності"; "Раковський вимагає підводний човен. Треба дати двох, призначивши відповідальну особу, моряка, зі сказав: розстріляємо, якщо не доставиш швидко"; "Мельничанському дайте (за моїм підписом) телеграму, що ганьбою було вагатися і не розстрілювати за неявку". А ось один з листів Леніна до Сталіна: "пригрозив розстрілом тому нечупарі, який, завідуючи зв'язком, не міг дати Вам гарного підсилювача і досягути повної справності телефонного зв'язку зі мною." Ленін наполягав на розстрілах за "недбальство" та "нерозторопність." Наприклад, 11 серпня 1918 року Ленін направив більшовикам до Пензи вказівку: "повісити (неодмінно повісити), щоб народ бачив", не менше 100 заможних селян. Для виконання страти підібрати "людей найтвердіших". Наприкінці 1917 року, коли Ленін очолив уряд, він запропонував розстрілювати кожного десятого дармоїда. І це в період масового безробіття.

- До православ'я в нього теж було негативне ставлення?

- Вождь ненавидів і громив тільки Російську православну церкву. Так, в день Миколая Чудотворця, коли не можна було працювати, Ленін видав наказ від 25 грудня 1919: "Миритися з "Ніколою" нерозумно, треба поставити на ноги все чека, щоб розстрілювати тих, хто з'явився на роботі через "Ніколу" (тобто пропустили суботник вантаження дров у вагони в день Миколая Чудотворця 19 грудня)." У той же час Ленін дуже лояльно ставився до католицтва, буддизму, іудаїзму, мусульманства і навіть до сектантів. На початку 1918 року він мав намір заборонити православ'я, замінивши його католицтвом.

- Як він боровся з православ'ям?

- Наприклад, у листі Леніна Молотову для членів Політбюро від 19 березня 1922 року Володимир Ілліч наполягав на необхідності використовувати масовий голод в країні, щоб обібрати православні храми, розстріляти при цьому якомога більше "реакційних священнослужителів". Мало хто знає про ленінський документ від 1 травня 1919 року №13666 / 2, адресований Дзержинському. Ось його зміст: "... необхідно якнайшвидше покінчити з попами і релігією. Попів треба заарештовувати як контрреволюціонерів і саботажників, розстрілювати нещадно і повсюдно. І як можна більше. Церкви підлягають закриттю. Приміщення храмів опечатувати і перетворювати на склади."

- Анатолію Григоровичу, підтверджується, що у Леніна спостерігалися психічні відхилення?

- Його поведінка була дуже дивною. Наприклад, Ленін часто впадав у депресію, яка могла тривати тижнями. Він міг місяць нічого не робити, а потім наступав період бурхливої діяльності. Про цей період Крупська писала: "Володя впадав у раж ..." А ще він був абсолютно позбавлений почуття гумору.

- Склад Леніна був досить грубим?

- Бердяєв назвав його генієм лайливої мови. Ось кілька рядків з листа Леніна Сталіну і Каменєву від 4 лютого 1922 року: "Завжди встигнемо взяти лайно в експерти". Не можна "підтягувати шваль і сволоту, які не бажають подавати звіти ...". "Привчіть цих гімнюків серйозно відповідати ..." На полях статей Рози Люксембург вождь робив позначки "ідіотка", "дура".

- Кажуть, Сталін влаштовував грандіозні п'янки в Кремлі ще за життя Леніна?

- І неодноразово. У зв'язку з чим Ленін часто викликав і вичитував його. Але найчастіше Ілліч лаяв Орджонікідзе. Він писав йому записки: "З ким сьогодні пили і гуляли? Звідки у вас баби? Ваша поведінка мені не подобається. Тим більше на вас весь час скаржиться Троцький". Орджонікідзе був ще той гуляка! Сталін більш байдуже ставився до жінок. Ленін вичитував Йосипа Віссаріоновича за те, що він багато п'є, на що Сталін відповідав: "Я ж грузин і без вина не можу".

- До речі, Ілліч любив бенкети?

- У художніх фільмах часто показують, як вождь п'є морквяний чай без цукру з шматочком чорного хліба. Але нещодавно виявлені документи свідчать про рясні і розкішні бенкети вождя, про те, яка величезна кількість чорної і червоної ікри, делікатесної риби та інших смаколиків регулярно постачалася кремлівській номенклатурі за всі роки правління Леніна. У селищі Зубалово за розпорядженням Ілліча будували шикарні персональні дачі в умовах найжорстокішого голоду в країні!

- Сам Ленін любив випити?

- До революції Ілліч пив багато. У роки еміграції без пива за стіл не сідав. З 1921 року кинув через хворобу. З тих пір до спиртного не торкався.

- Правда, що Володимир Ілліч любив тварин?

- Навряд чи. Крупська в своїх записках писала: "... лунало надривне виття собаки. Це Володя, повертаючись додому, завжди дражнив сусідського пса ..."

- Як ви думаєте, Ленін любив Крупську?

- Ленін не любив Крупську, він її цінував як незамінного соратника. Коли Володимир Ілліч захворів, він заборонив пускати Надію Костянтинівну до себе. Та повзала по підлозі й істерично ридала. Ці факти були описані у спогадах сестер Леніна. Багато ленінознавців стверджують, що Крупська до Леніна була незайманою. Це неправда. До заміжжя з Володимиром Іллічем вона вже перебувала у шлюбі.

- Сьогодні, напевно, не залишилося нічого невідомого про Леніна?

- Є ще багато нерозсекречених документів, оскільки російські архівісти досі приховують деякі дані. Так, у 2000 році вийшла збірка "В.І.Ленін. Невідомі документи ". У деяких документах вироблялися купюри. До виходу цього збірника наші архіви продавали за кордон фальсифіковані документи. Один американський совєтолог розповідав, що, купивши у керівництва російських архівів ленінські роботи для своєї книги, він потім сплатив видавцям штраф у чотири тисячі доларів, тому що російські архівісти вилучили з ленінських документів деякі рядки.

Зараз ви читаєте новину «"Добрий" Ленін любив випити і видавав накази про розстріли без вагань - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути