понеділок, 22 березня 2021 12:55

Дізналися більше про вбивць давньоруського князя, який спалив Київ

Дізналися більше про вбивць давньоруського князя, який спалив Київ
Напис XII ст. відновили за допомогою 3D моделювання Ілюстрація: rssda.su

Фахівці з РАН відновили напис, виявлений на стіні храму в російському Переславлі-Залєському. Він містив інформацію про вбивць давньоруського князя Андрія Боголюбського.

Напис знайшли 6 років тому на автентичній стіні собору XII ст. Тоді припустили, що його залишили за рік після вбивства князя - 1175-го. Прочитати напис повністю учені не змогли, адже був сильно ушкоджений, інформують російські ЗМІ.

Пізніше дослідники сфотографували його та завантажили в програми 3D моделювання. Завдяки цьому їм вдалося підсвітити та виділити ушкоджені ділянки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правителя Києва отруїли на бенкеті

Учені розповідають, що давній автор згадує імена 12 заколотників, у той час як літописи повідомляють про 4. Один із змовників володів рідкісним на ті часи ім'ям - Стирят, а ще один вбивця - Єфрема Моізіч - міг бути нащадком уродженця Волзької Булгарії. Сам Боголюбський був наполовину половцем.

Також монах у написі наслав на вбивць прокляття, що, за словами вчених, є першим доказом того, що державних злочинців піддавали анафемі.

За інформацією лабораторії RSSDA, оригінальний текст виглядав ось так:

Петръ (Фралъвичь), Амбалъ, Якы[мъ] Куцковичь, Офрѣмъ [Мои]зичь, Добры[н]а М[и]китичь, Ур…, Микита, Петр[ъ] Иванковичь, Фрольць, Миръшька, Пьтръко, Стырята – си суть убиици великаго князя Анъдрѣя. Да будуть прокляти и въ с…

Мѣсяця июня 29 убиенъ бысть князь Анъдрѣи своими паробкы. Овому вѣчная память, а симъ вѣчная мука. Ачь кто в помы[шлен]

Бояри-змовники вбили 63-річного володимиро-суздальського князя Андрія Боголюбського в Боголюбово, тепер Володимирська область Російської Федерації, 29 червня 1174-го. Князь був сином володимиро-суздальського князя Юрія Долгорукого та онуком Великого Київського князя Володимира Мономаха.

Протягом 1149-1150 та 1155-1156 років був князем вишгородським, а протягом 1550-1551 років пересопницько-турівський. Мріяв перенести політичний центр Русі в Суздаль. Прославився жорстоким походом на Київ 1169-го.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися більше про вбивць давньоруського князя, який спалив Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути