субота, 30 травня 2020 09:20

Діаспора у Празі видавала журнали і праці українців

Діаспора у Празі видавала журнали і праці українців
"Український академічний комітет" об'єднав наукові установи та вчених української діаспори в Європі. Фото: https://www.facebook.com/history.diaspora

У Празі українська діаспора 30 травня 1923-го заснували Українське історико-філологічне товариство на чолі з Дмитром Антоновичем. Товариство вело активну видавничу діяльність: видавало журнал "Записки", праці членів товариства, звіти, брошури.

Український історик мистецтва й театру, син Володимира Антоновича - Дмитро брав активну участь у відродження українських традицій і національної ідеї у Празі. Жив там із родиною. Заснував Українське історико-філологічне товариство. У ньому були 65 членів - переважно з Чехо-Словаччини, серед них - Олександр Колесса, Василь Біднов, Богдан Лепкий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили перший професійний театр

Товариство видавало "Праці" - роботи членів, друкованих в інших місцях, брошури, звіти — разом 67 назв. У 1925 році в Празі з ініціативи Товариства було утворене наукове об'єднання під назвою "Український академічний комітет". Комітет об'єднав наукові установи та вчених української діаспори в Європі: українські високі школи в Чехо-Словаччині й українські наукові установи на еміграції.

Це об'єднання визнане міжнародною Комісією для інтелектуальної співпраці в Лізі Націй. Комітет брав участь у міжнародних з'їздах і конференціях, влаштовував українські наукові з'їзди в Празі. В них взяло участь понад 100 учених з еміграції, а також з Західної України. Свою діяльність товариство припинило з радянською окупацією Праги.

Перший професійний український театр "Руська бесіда" створили у Львові 10 квітня 1864 року.

Зараз ви читаєте новину «Діаспора у Празі видавала журнали і праці українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути