пʼятниця, 19 вересня 2014 13:48

Село-привид виставили на продаж за 10,5 млн євро в Туреччині

Туреччина шукає інвестора, який зацікавився б відновленням грецького села Левіссі (зараз називається Каяк) і використовував її в туристичних цілях. В Каяці вже близько 100 років пустують сотні будинків і дві церкви.

Автор: architector.ua
 

Грецьке селище звели в XVIII столітті на руїнах античного міста Кармілессус. У 1856 році воно було практично знищено землетрусом, потім відновлено, але знову зруйновано через велику пожежу 1885 року.

Автор: architector.ua
 

В 20-і роки XX століття грецькі жителі остаточно покинули село, щоб повернутися в Грецію - згідно з договором про примусовий обмін населенням, підписаним між Туреччиною і Грецією в 1923 році за підсумками Другої греко-турецької війни. У 1957 році деякі будівлі постраждали в результаті нового землетрусу.

Автор: architector.ua
 

Той, хто виграє аукціон, який пройде 23 жовтня, отримає право оренди строком на 49 років. На нього ж покладається відповідальність за відновлення села і його експлуатацію в туристичних цілях, включаючи створення необхідної інфраструктури - місць для ночівлі, магазинів, і відновлення місця розкопок, які велися в області.

За оцінками турецьких чиновників, вартість проекту становить 10,5 мільйона євро. Уже дві компанії зацікавились аукціоном. Однак багато хто виступив проти відновлення села, аргументуючи це тим, що воно втратить свою автентичність і оригінальність.

Зараз ви читаєте новину «Село-привид виставили на продаж за 10,5 млн євро в Туреччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути