Ексклюзиви
вівторок, 16 липня 2019 11:26

Гроші підприємця витратили на новий ринок у Києві

Гроші підприємця витратили на новий ринок у Києві
Бессарабський ринок звели протягом 1910-1911 років. Фото: hmarochos.kiev.ua

У Києві 16 липня 1912-го урочисто відкрили Бессарабський критий ринок. Збудували його за гроші цукрового магната Лазаря Бродського.

Бессарабська площа раніше була пусткою – тут стояла застава і закінчувалося місто, розміщувалась кінна поштова станція. У першій половині XIX ст. формується стихійний ринок, із яким пов'язують сучасну назву площі. Купці приїжджали переважно з південних губерній і Бессарабії.

Київський цукровий магнат Лазар Бродський заповідає 500 тис. рублів на будівництво ринку. За умови, що муніципалітет постійно виплачуватиме 4,5% цієї суми на користь благодійних установ, якими він опікувався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На місці церкви побудували театр

1908-го провели конкурс проектів, перше місце посів польський архітектор Генріх Гай – автор варшавського критого ринку і будинків у Мінську. Будівельні роботи під керівництвом підрядника Лейзера Гугеля розпочалися 1909 року.

На ринку було побудовано 31 магазин, ресторан і велика торгівельна зала з місцями для торгівлі м'ясом, салом, ковбасою, 88 місць для збуту зелені й овочів, молочних продуктів, хліба, 27 місць для продажу риби. Щомісяця чистий прибуток ринку складав 10-12% - досить вагома рентабельність.

15 липня 1776-го у Мілані відкрили театр "Ла Скала". Він побудований на місті церкви Санта Марія архітектором Джузеппе Пермаріні.

Зараз ви читаєте новину «Гроші підприємця витратили на новий ринок у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути