Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2023 07:05

День святого Валентина: як виникло найромантичніше свято світу
5

Друкарі почали випускати до свята картки з віршами та ескізами, які називалися "механічні валентинки"
Фото: Getty
«Справжнє кохання» -американська валентинка1908-го Купідон, піднятий угору лук, їздить верхи на ластівці, синій птиці щастя.
Найдавніша валентинка англійською мовою - це листи, написані 14 лютого 1477-го графинею Марджері Брюз її майбутньому чоловікові Джону Пастону "моєму коханому Валентину".
Точне походження і особистість Святого Валентина остаточно не підтверджені
 Паперова валентинка настільки була популярною в Англії на початку XIX ст., що за ними були черги. Такі друкарні називали "Мануфактура Купідона".

День святого Валентина у світі святкують як День закоханих 14 лютого. Хлопчики й дівчатка, чоловіки й жінки обмінюються валентинками - вітальними листівками у формі сердечок. Ця традиція з'явилася ще в VII ст. Є багато легенд та історій походження свята й пов'язаних із ним традицій.

Святий великомученик Валентин народився в III ст. н. е. У ті часи римський імператор Юлій Клавдій ІІ забороняв своїм воякам одружуватися, але молодий священник Валентин таємно вінчав закоханих. Його ув'язнили, але за ґратами він закохався у сліпу доньку тюремника Юлію. Перед стратою священник написав дівчині прощальну записку з освідченням, підписану: "Від Валентина". Отримавши цю звістку, дочка тюремника прозріла. Мученика стратили 14 лютого 269 року. А через двісті років Римський Папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

Точне походження та особистість святого Валентина остаточно не підтверджені. Відповідно до Католицької енциклопедії, є принаймні три різних святих Валентини. Усі - мученики, яких згадують під датою 14 лютого. Один був священником у Римі, другий - єпископом в Італії, третій жив у римській провінції в Африці. Православна церква також шанує трьох мучеників на ім'я Валентин: мученика Валентина Доростольського, священномученика Валентина єпископа Італійського, священномученика Валентина Римлянина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня закоханих: пропонуємо добірку найромантичніших фільмів і пісень

Найправдивішою є версія, що в давньому Римі 14 лютого святкували поганське свято кохання на честь богині кохання Юнони. 496 року папа Геласій I вирішив припинити ці святкування, призначивши на 14 лютого вшанування святого Валентина. Хоча офіційно святий Валентин офіційно вважається не покровителем закоханих, а покровителем психічно хворих. З 1969-го його вилучили з календаря святих, оскільки його історичність взяли під сумнів.

Де перебувають справжні мощі святого Валентина достеменно невідомо. Багато країн приписують саме собі місце зберігання мощей цього святого. Мощі святого Валентина є в Любліні, у Польщі. Також мощі перебувають у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці у місті Самбір на Львівщині, у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці в Мукачеві. Є ще в церквах в Ірландії, Римі, Франції, Австрії, Мальті, Шотландії, Англії та ще в кількох інших місцях.

Поступово День святого Валентина з католицького свята перетворився на світське. Всесвітнє свято зізнань у коханні тепер є скрізь. А на згадку про лист, написаний Валентином коханій, 14 лютого закохані дарують одне одному вітальні листівки - валентинки. Згідно з традицією, їх не підписують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побачення на висоті та власний маршрут кохання - як незабутньо провести День святого Валентина

У Європі День святого Валентина пчали широко святкувати з XIII ст., у США - з 1777-го. Найдавніша валентинка англійською мовою - це листи, написані 14 лютого 1477 року графинею Марджері Брюз її майбутньому чоловікові Джону Пастону: "моєму коханому Валентину". 1797-го британський видавець випустив брошуру "Валентинки для юнака", у якій містилося безліч сентиментальних віршів для закоханих. Друкарі почали випускати до свята картки з віршами та ескізами, які називалися механічні валентинки. Паперові валентинки настільки була популярною в Англії на початку XIX ст., що на них були черги. Такі друкарні називали "Мануфактура Купідона".

Дорогі листівки на День святого Валентина виготовляли зі справжнього мережива й стрічок. 1835-го 60 тис. карток на Валентина надіслали поштою Великої Британії. Тоді поштові витрати були дорогими. У Сполучених Штатах перші валентинки з тисненого паперового мережива виготовила 1847-го Естер Голанд зі штату Массачусетс. Жінка помітила велику популярність у Британії та спробувала налагодити друк у США. 1868 року британська шоколадна компанія створила коробку шоколадних цукерок у формі серця до Дня святого Валентина. У другій половині XX ст. валентинки доповнювали солодощами й прикрасами.

У китайському місті Датун виявили незвичайне поховання. Усередині лежали скелети двох людей в обіймах. Поховання назвали "гробницею закоханих". Руки чоловіка обвивали талію жінки, а вона притулилася до його грудей, поклавши голову на плече чоловіка. Безіменний палець лівої руки жінки прикрашав срібний перстень, повідомляє "Сіньхуа".

Археологи зазначають, що раніше вже виявляли гробниці з парами в обіймах, але нова археологічна знахідка унікальна й рідкісна, адже скелети добре збереглися. За словами археологів, подібні поховання допомагають краще зрозуміти ставлення до кохання в епоху правління Північної Вей.

Зараз ви читаєте новину «День святого Валентина: як виникло найромантичніше свято світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути