четвер, 23 серпня 2018 12:41

День прапора: цікаві факти про свято

День прапора: цікаві факти про свято
Синьо-жовті кольори використовували з XVI століття. Фото: Zaholovok

23 серпня в Україні щорічно відзначають День Державного Прапора.

Золотий і синій кольори використовували на гербі Руського королівства XIV ст. Ці ж кольори зустрічалися на гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя.

У XVIII ст. прапори Війська Запорозького робили з синього полотнища із лицарем у золотих чи червоних шатах. З 1848-го українці Галичини почали використовувати синьо-жовтий стяг як національний прапор.

1917-1921-го синьо-жовтий прапор використовували в Українській Народній Республіці та Українській Державі.

Після розвалу СРСР у 1991-му прапор де-факто використовувався як державний стяг незалежної України. 18 вересня 1991-го Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим полотнищем статус офіційного прапора країни.

В Україні періодично порушують питання порядку кольорів на прапорі. Дехто вважає, що прапор повинен бути жовто-синім. Посилаються на прапор УНР, проте протягом 1917-го порядок кольорів на прапорі не був усталений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик пояснив, який прапор був у УНР

23 серпня 1991-го - після провалу путчу в Москві - група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради. Освячення Національного прапора провів священик УАПЦ Петро Бойко. Цей прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом у музеї ВРУ. Наступного дня Україна проголосила незалежність.

Учасники тих подій називають іншу дату внесення прапора до зали засідань. Це підтверджує стенограма засідання позачергової сесії Верховної Ради України від 24 серпня 1991-го. 24 серпня група депутатів занесла до сесійної зали прапор, розміром 8х4 м, і накрила ним трибуну.

Після проголошення незалежності України, 4 вересня 1991-го після триразового голосування і погрози голови ВР Леоніда Кравчука, що він подасть у відставку, якщо питання не буде вирішено, синьо-жовтий національний прапор урочисто підняли над будинком Верховної Ради.

18 вересня 1991-го Президія Верховної Ради України своєю Постановою Про прапор України фактично надала прапору статус офіційного. З цього дня під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, приймати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, він вивішується в ООН.

Військовослужбовці привітали Україну з Днем прапора. Відео опублікували у Facebook операції Об'єднаних сил. "Це для мене державний символ, за який потрібно боротися", "Вдячні, що нас чекають", - наголосили бійці.

Зараз ви читаєте новину «День прапора: цікаві факти про свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути