вівторок, 24 липня 2018 13:07

День пам'яті княгині Ольги: як правителька прийняла християнство

День пам'яті княгині Ольги: як правителька прийняла християнство
Сьогодні святкують день рівноапостольної княгині Ольги. Фото: УНІАН

24 липня відзначають день пам'яті святої рівноапостольної княгині Ольги.

Після смерті чоловіка, князя Ігоря вона правила Руською державою від імені свого малолітнього сина Святослава. Княгиня Ольга прийняла християнство, повідомляє РІСУ.

За літописами, княгиня Ольга прийняла християнство в Царгороді, сучасний Стамбул, 955 року. Грецькі джерела широко описують її перебування у Царгороді в 955-957 роках, але нічого не згадують про її хрещення. Більшість істориків вважають, що Ольга охрестилася в Києві в 954-955 роках і вже як християнка була потім з великими почестями прийнята у Царгороді.

"Немає сумніву, що її вроджена інтелігенція обсервувати світ, окружаючий Русь, та її зносини з християнами, яких у Києві було багато, особливо варяг, довели її поволі на шлях до християнства", - вважає історик Микола Чубатий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На в'їзді до Києва встановлять силует княгині Ольги

Ольга намагалася навернути в християнство свого сина Святослава, але їй це не вдалося.

"Ольга, живучи зі своїм Святославом, навчала його потреби охреститись, і він того не притримувався, ані не приймав до своїх вух. Ольга часто говорила: "Я, мій сину, Бога пізнала і радуюся, коли ж і ти пізнаєш, то почнеш радіти". Він же не звертав уваги на те, кажучи: "Як я можу новий закон прийняти один? А дружина моя почне з цього сміятися", - написано у Повісті минулих літ.

Ольги просила, щоб її поховали за християнським звичаєм і на гробі не справляли язичницької тризни. Померла вона 969-го у віці 75 років.

Після її смерті на Русі розпочався культ княгині Ольги. Її оголосили святою. Люди почали відзначати день смерті Ольги.

Київський князь Ігор одружився з донькою боярина Ольгою 903 року. Єдиною відомою нам дитиною був син Святослав, який народився у 937 році. У деяких документах згадуються ще два імені – Предслава і Володислава. Але далі вони з історії зникають.

Зараз ви читаєте новину «День пам'яті княгині Ольги: як правителька прийняла християнство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути