четвер, 23 травня 2013 15:38

Чи дійсно Самсон розірвав лева, як козеня?

Автор: Фото: news.students.ru
  Картина Ван Дейка "Самсон і Даліла". Даліла - филистимлянська жінка, до якої богатир загорівся пристрастю. Зрадила його. Вивідала, що сила Самсона в його волоссі, і покликала співвітчизників, щоб ті їх обстригли. Самсон втратив силу, був полонений і засліплений
Картина Ван Дейка "Самсон і Даліла". Даліла - филистимлянська жінка, до якої богатир загорівся пристрастю. Зрадила його. Вивідала, що сила Самсона в його волоссі, і покликала співвітчизників, щоб ті їх обстригли. Самсон втратив силу, був полонений і засліплений

Криваві подвиги Самсона, який перебив тисячі филистимлян, що поневолили ізраїльтян, описані в біблійній Книзі Суддів. Але найбільше сучасним людям відомо те, що силач голими руками порвав лева. Адже 3 тисячі років тому вони - леви - ще водилися на території нинішнього Ізраїлю. У Біблії з цього приводу сказано:

"... І коли підходили до виноградників Фимнафських, ось, молодий лев рикаючи йде назустріч йому. І зійшов на нього Дух Господній, і він розірвав лева, як розривають козеня, а в руці у нього нічого не було".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сувої Мертвого моря пролежали в печерах понад 2000 років

Чи можливо, що в Писанні викладені не міфічні історії з життя Самсона, а більш-менш реальні? Не виключено, вважають нинішні археологи. Адже вони знайшли підтвердження існування того самого Самсона, якому Бог дарував фантастичну силу - її джерелом було довге волосся богатиря, яке не можна було стригти. Інакше сила зникла б.

Під час розкопок в районі Бейт Шемеш поблизу Єрусалима професор Шломо Бунимович і доктор Цві Ледерман знайшли кам'яну печатку із гравіруванням. На печатці, як запевняють професор і доктор, зображений лев і чоловік, що бореться з ним. Очевидно, якби в цій битві переміг звір, навряд чи жертву стали б увічнювати!

- Самсон! - Вирішили вчені. А хто ж ще? Місце знахідки підходяще: якраз тут Самсон, за переказами, і жив. Час також правильний - 11 століття до н. е.

Автор: Фото: news.students.ru
  Цю печатку знайшли в місці, де, за переказами, жив богатир
Цю печатку знайшли в місці, де, за переказами, жив богатир

Якщо правдива історія про лева, то, напевно, не обманом є і те, як Самсон за короткий проміжок часу вбив щелепою віслюка тисячу осіб. І про масове знищення филистимлян в храмі, які потішалися над засліпленим і знесиленим Самсоном, не вигадка. Про цю подію в Біблії сказано наступне: "Будинок був повен чоловіків та жінок, і туди зібралися всі филистимські володарі, а на даху було близько трьох тисяч чоловіків і жінок, які спостерігали за Самсоном. (...) І сказав Самсон: помри , душа моя, з филистимлянами! І уперся всією силою, і обрушився будинок на власників і на весь народ, що в ньому. І було померлих, яких повбивав Самсон при своїй смерті, більше, ніж повбивав їх за свого життя. І прийшли брати його і весь дім його батька, і понесли його, і винесли та й поховали його між Цорою та Ештаолом у труні Маноаха, батька його... "

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи перенесли місце народження Христа

Місто Ештаол, де нібито похований Самсон, досі існує - знаходиться в 20 кілометрах на захід Єрусалиму. Щоб остаточно переконатися у правдивості біблійного міфу, справа за малим - знайти могилу богатиря.

Зараз ви читаєте новину «Чи дійсно Самсон розірвав лева, як козеня?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути