вівторок, 09 липня 2019 08:20

Дату будівництва мосту вирахували астрологи

Дату будівництва мосту вирахували астрологи
До сьогодні Карлів міст не потребує капітального ремонту. Фото: www.megatour.cz

9 липня 1357 року о 5 годині 31 хвилині король Чехії Карл IV (1316— 1378) в Празі заклав перший камінь у мості через Влтаву. До сьогодні Карлів міст не потребує капітального ремонту, його лише реставрують.

Два попередні мости, які жителі будували для з'єднання лівого і правого берега річки Влтава, були змиті повенями. Карл перед його будівництвом звернувся до астрологів. Вони вирахували, у який рік, день та о котрій годині потрібно закласти міст, аби він стояв вічно. Карл дочекався визначеного часу і поставив перший камінь у 1357 році. Міст побудований із богемського піщанику. Аби розчин був міцнішим, муляри нібито додавали до нього курячі яйця.

Будівельні роботи закінчили на початку XV ст. Довжина мосту — 516 м, ширина — 10 м. Його захищають три башти і прикрашають 30 статуй і скульптур. Їх поставили близько 1700-го. До 1841 переправитися через Влтаву в Празі можна було тільки через Карлів міст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кишенькові злодії окупували знаменитий міст

Карлів міст з'єднує собою берега Влтави. Довгий час він служив для проїзду шановних монархів з королівського палацу в Град. А ось якщо по ньому проходили або проїжджали прості піддані, то з них стягувалася певна плата.Тут проводилися ярмарки і влаштовувалися лицарські турніри. У 1974 році владою було прийнято рішення зробити Карлів міст пішохідним.

Тауерський міст - розвідний міст в центрі Лондона над річкою Темзою відкрили 30 червня 1894 року. Це знаменитий міст Лондона, один із символів міста. Свою назву міст отримав завдяки сусідству з Лондонським Тауером. Відкрили принц Уельський Едуард і його дружина принцеса Олександра.

Зараз ви читаєте новину «Дату будівництва мосту вирахували астрологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути