пʼятниця, 24 квітня 2020 05:05

Данієль Дефо помер на руках у чужих людей
6

24 квітня 1731-го помер класик світової літератури, англієць Данієль Дефо, відомий, насамперед, як автор книг про Робінзона Крузо.

Письменнику було 70 років, коли на нього, хворого і слабкого, напав зі шпагою його колишній компаньйон, який вважав себе обдуреним. Письменник зміг обеззброїти нападника, але цей інцидент практично позбавив його розуму - письменник кинув свою сім'ю і переховувався в маленьких містечках по всій Англії. За іншою версією, він тікав від кредиторів. Зрештою він повернувся в Лондон, то пішов не додому, а в нетрі, де орендував маленьку кімнату. Там у Дефо стався інсульт. Господиня квартири, в якій він помер, розпродала його речі, щоб оплатити похорон письменника, а його рідні дізналися про його смерть із газет.

Пропонуємо цікаві факти про письменника

При народженні майбутній англійський письменник був названий Даніелем Фо. Він соромився свого походження, тому змінив прізвище і зарахував себе до дворян, додавши до прізвища приставку Де.

Дефо з'явився на світ у сім'ї торговця м'ясом, який володів також власним свічковим заводом. Хлопчик отримав церковну освіту і хотів стати пастором. Його першими творами стали вірші на релігійні теми.

Утім він все ж вирішив не пов'язувати своє життя з церквою.

У ранньому житті Дефо пережив деякі найнезвичайніші події в англійській історії: у 1665 році 70 000 людей загнуло від Великої чуми Лондона , а наступного року велика пожежа Лондона залишила цілим лише будинок родини Дефо та два інших в його околиці.

Дефо увійшов у світ бізнесу як купець, займаючись в різний час шкарпетками, вовняними товарами та вином. Його амбіції були великі, і він зміг придбати заміський маєток і корабель, хоча постійно мав борги. Він був змушений оголосити про банкрутство в 1692 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данієль Дефо зустрівся з Робінзоном у таверні

1 січня 1684 року Дефо одружився з Мері Тафлі. Вона була дочкою лондонського купця, яка отримала придане в 3700 фунтів стерлінгів - величезна сума за сьогоднішніми стандартами. І хоча шлюб був укладений із розрахунку, втім він тривав 47 років. У пари народилося вісім дітей.

Якось Дефо став свідком Великої бурі 1703 року , яка вирувала в ніч з 26 на 27 листопада. Це завдало серйозної шкоди Лондону та Брістолю, було вирвано мільйони дерев та загинуло понад 8000 людей, переважно в морі. Подія стала темою книги "Буря" (1704), яка містить колекцію свідчень про бурю. Багато хто вважає це одним із перших у світі прикладів сучасної журналістики.

Даніель Дефо був одним з найбільш значущих політиків своєї епохи - хоча офіційно він не мав придворної посади, письменник міг впливати на рішення короля і уряду Британії. Наприклад, король давав йому теми для політичних памфлетів.

Одного разу за один з сатиричних памфлетів Дефо засудили до ганебного стовпа і тюремного ув'язнення. Під арештом він продовжив займатися творчістю, написавши "Гімн ганебному стовпу". Кажуть, що городяни, які зібралися на площі, замість образ виспівували "Гімн ганебному стовпу" і закидали його оберемками квітів на знак подяки за його сміливість.

Через рік його відпустили на свободу, але з умовою, що Дефо виконуватиме таємні доручення корони. Він служив пером своїм, і безпосереднім впливом на виборців, серед яких він обертався як таємний агент, і своєчасними повідомленнями про політичний настрої і думки окремих осіб. Протягом усього цього часу йому цілком вдалося зберегти в таємниці цю діяльність, і репутація його довго залишилася чистою.

Одному з його біографів - Вільяму Лі - вдалося виявити в 1864 році шість листів Дефо, що зберігалися в Державному архіві. З листів цих виявилося, що і після 1715 року вiн залишався таємним агентом, збираючи потрібні відомості головним чином в редакціях опозиційних газет. Головною його жертвою став якийсь Міст, який, викривши в шпіонажі Дефо, кинувся на нього зі зброєю в руках і публічно скомпрометував на все життя.

Всього у письменника є близько 500 творів, серед них памфлети, статті. Інші романи Дефо є автобіографіями фіктивних шахраїв, злодіїв, повій та авантюристів.

У виданій під псевдонімом Капітан Чарльз Джонсон в Лондоні в 1724 році "Загальної історії грабежів і вбивств, учинені найзнаменитішими піратами" містилися белетризованій біографії 17 відомих піратів Вест-Індії, більшість з яких засновані були на достовірних джерелах, імовірно архівних матеріалах Міністерства у справах колоній, а також збережених листах капітанів і бортових журналах, що зберігалися в Державному архіві Великої Британії.

Окремо у творчості Дефо стоїть історичний роман "Щоденник чумного року" (1722), що містить в собі опис Великої Чуми в Лондоні 1665 року (коли самому автору було близько 5 років), але частково заснований на щоденнику дядька письменника - Габріеля Фо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Героя роману Даніеля Дефо малював Тарас Шевченко

Данієль Дефо розробив соціальний проєкт реформи психіатрії в Англії. Кращого ніхто не придумав. Серед елітної частини суспільства багато вироджених людей. Прикладом цього є "Ідіот" Достоєвського. Тому Дефо казав, що еліта й багатії повинні платити данину, податок на утримання божевільних. Але ще жодна держава не дійшла до цього.

Найзнаменитіший роман

25 квітня 1719-го на полицях лондонських книгарень з'явився роман Даніеля Дефо (1660–1731) "Життя й дивовижні пригоди Робінзона Крузо". За книжку правили 5 фунтів – cтільки коштував чоловічий костюм.

Повна назва роману мовою оригіналу налічує 65 слів:

"Життя, незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо, моряка з Йорка, який прожив 28 років у повній самотності на безлюдному острові біля берегів Америки поблизу гирла річки Оріноко, куди він був викинутий кораблетрощею, під час якої весь екіпаж корабля, крім нього, загинув, із викладом його несподіваного звільнення піратами; написані ним самим".

Після аварії корабля головному герою роману вдається врятувати частину інструментів і провіанту. Їх вистачає на перший час. Робінзон будує житло, шиє одяг, майструє посуд і приручає диких тварин. Його перебування на острові триває 28 років, 2 місяці та 19 днів.

Вигаданий письменником Робінзон мав свого прототипа. Це шотландський моряк Александр Селкірк. 1704-го, після сварки з капітаном корабля, його висаджують на острові в Тихому океані. Там він живе 4 роки і 4 місяці. Завдяки пресі Селкірк став знаменитим. У бристольській таверні "Червоний лев" відбулась його зустріч із майбутнім автором роману про Робінзона.

Роман не був підписаний. Дефо видав його як автобіографію-щоденник Робінзона Крузо.

Твір Дефо став сенсацією для свого часу та одним із символів епохи Просвітництва. Критики вважають, що він започаткував англійський класичний роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Робінзон Крузо": один острів, одна людина та 7 тварин

Кожен міг знайти у романі Дефо те, чого потребував. У години розпачу Робінзона Крузо рятує читання Біблії. Тож віряни підкреслювали значення Бога в житті людини, яка залишається наодинці в екстремальних умовах. Зберегти людську подобу Робінзону допомогла щоденна праця на межі фізичних можливостей. Тож марксисти й атеїсти наголошували на значенні праці. На виховній ролі роману акцентував французький філософ Жан-Жак Руссо.

Твір швидко став популярний у світі. 1891-го Борис Грінченко переклав його українською. У 1856 році на засланні Тарас Шевченко створив малюнок на тему твору "Робінзон Крузо".

Зараз ви читаєте новину «Данієль Дефо помер на руках у чужих людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути