неділя, 17 березня 2019 08:21

Далай-лама втік з Тибету

Далай-лама втік з Тибету
Далай-лама. Фото: ria

Далай-лама втік із Тибету до Індії в ніч на 17 березня 1959 року. Правитель залишив державу через придушення військами антикитайського повстання.

Його ще у віці двох років проголосили інкарнацією 13-го Далай-лами. Звели на трон 22 лютого 1940 року в Лхасі, столиці Тибетського держави. Китайські комуністи в 1949 році вторглись в Тибет. Далай-лама протягом 9 років робив спроби мирного співіснування з КНР. Потім місцеві підняли повстання, яке взялися жорстоко придушувати китайські збройні сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Солдати розстріляли селян біля храму

Далай-лама був удостоєний Нобелівської премії миру в жовтні 1989 року. Нобелівський комітет відзначив постійну протидію Далай-лами застосуванню насильства в боротьбі за звільнення Тибету від китайської окупації.

У березні 2011-го оголосив про складання з себе повноважень політичного лідера Тибету на користь демократично обраного уряду. Підкреслював при цьому, що залишаєть духовним лідером тибетців. Незабаром після цього були проведені всенародні вибори, за результатами яких прем'єр-міністром Тибету став 44-річний юрист Лобсанг Сангай.

Під час війни у В'єтнамі 1 березня 1968 року американські війська спалили село Май Лай (Сонгмі). Загинуло 567 осіб. Злочин викликав обурення світової громадськості.

Зараз ви читаєте новину «Далай-лама втік з Тибету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути