Ексклюзиви
пʼятниця, 08 липня 2016 18:29

Що читати українцям про Другу світову війну: список книг

Що читати українцям про Другу світову війну: список книг

Приймаючи усталений погляд на трагічні події Другої світової війни, читачі ризикують опинитися в полоні міфів та викривлених уявлень.

До вашої уваги добірка праць визначних науковців, які пропонують зробити ревізію поглядів щодо Другої світової війни. Повідомляє ресурс Електронна книга скарг України.

1. "Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним"

Автор: Тімоті Снайдер . Була видана 2011 року видавництвом "Грані-Т" (Київ), у перекладі Миколи Климчука та Павла Грицака. На презентацію українського перекладу до Києва приїхав сам автор.

2. "Історія ГУЛАГу"

Автор:Енн Епплбом. Рік видання 2006, видавництво: Києво-Могилянська академія.

(Пулітцерівська премія 2004 р.) – перша систематична праця, присвячена хронології, причинам та наслідкам розвитку репресивного апарату Радянського Союзу і системи концентраційних таборів як його складової.

3."Війна і міф. Невідома Друга світова"

Видання 2016 року, авторка Оксана Кісь. та ін.

За 70 років, що минули від завершення Другої свтової війни, чи ми дізналися всю правду про неї? Багато наших знань досі в полоні міфів, табу та пропаганди

4."Навіщо я народилася дівчинкою?"

Рік видання 2011, видавництво "Наш формат".

У 1945 році вона була неодноразово згвалтована солдатами радянської армії. Жахливі спогади Габі Кьопп – не поодинокий випадок. Близько двох мільйонів жінок різного віку стали жертвами неодноразового насильства у ті страшні воєнні часи. Авторці книги Габі тоді було 15. Її історія нагадує, що війна – це зло, а не романтика, як її вимальовує кінематограф.

5."Спалені мрії"

Автор: Ткаченко Ганна, рік видання 2016.

Війна увірвалася й у життя Мар'яниної родини: чоловік не повернувся з фронту… Самотня жінка мріяла, щоб хоч її діти побачили світле майбутнє, але не судилося.

6."Товариші. Комунізм: світова історія"

Роберт Сервіс, видано 2012.

Автор книги досліджує одну із найвпливовіших політичних ідеологій ХХ століття — комунізм. "Чому світлі надії марксизму виявилися примарними? Це питання було одвічно конроверсійним" – задається питанням автор дослідження.

7."Україна загартована болем"

Криштопа О., Охрімович А., рік видання: 2015.

У сучасному суспільстві точаться гострі дискусії, пов'язані з історією України, її подіями та особами, погляд на які розділяє українську спільноту. Нині, коли інформаційна війна набула особливого розмаху. вкрай важливо розвінчати міфи, створені пропагандою сусідньої держави. Знайти відповіді на суперечливі питання можна, подорожуючи "машиною часу": повернутися до подій минулого і зробити щодо них власні висновки запрошують автори цієї книжки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 93 роки тому народився українець, який здійснив американську мрію

Зараз ви читаєте новину «Що читати українцям про Другу світову війну: список книг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути