четвер, 25 травня 2017 04:20

Чортомлицьку Січ московські війська знищили за два тижні

Чортомлицьку Січ московські війська знищили за два тижні
Чортомлицька Січ. Фото: Вікіпедія

25 травня 1709 року за наказом царського уряду Петра I за підтримку запорожцями на чолі з Костем Гордієнком самостійницької політики гетьмана Івана Мазепи московськими військами під керівництвом полковника Яковлєва знищено Запорозьку (Чортомлинську) Січ.

Чортомлицька Січ заснована козаками на чолі з кошовим отаманом Федіром Лутаєм влітку 1652 року на правому березі острова Чортомлика — рукава Дніпра. Причиною знищення Запорізької Січі була несумісність автономного існування Січі в складі Російський імперії. Січ відігравала роль натхненника республіканських ідей у країні. Самі запорожці чинили опір в захопленні їхніх земель поміщиками і царським урядом.
8 травня 1709 р. царські війська за наказом Петра І захопили Січ, 14 травня зруйнували її укріплення, вивезли артилерію і військове майно. Частина запорізьких козаків переселилася на територію Кримського ханства в місто Олешки. Оборону Січі очолив наказний отаман Яким Богуш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петро I зруйнував Запорізьку Січ за дружбу зі шведами - ворогами Росії

Коли запорожці вже склали зброю, росіяни увірвалися до Січі й учинили там страшну різанину. Частині запорожців удалося втекти. У полон потрапили кошовий отаман, військовий суддя, 26 курінних отаманів, 2 ченці, 250 звичайних козаків, 160 жінок та дітей. З них 5 людей померло, 156 людей було страчено. Декількох вбитих було повішено на плотах та відпущено вниз по течії на страх іншим. Московські війська забрали 40 гармат, 12 гаківниць, 62 рушниці, 13 прапорів і всі інші військові знаряддя. Наостанок вони зруйнували укріплення й спалили курені. Чортомлицька Січ перестала існувати.

26 червня 1709 року московський цар Петро видав грамоту-звернення до українського народу, де було сказано:"Віддавна відомо про постійні свавілля й непослух мінливих і непокірних запорожців. Як бунтівники й непослушники, вони підлягають знищенню і заслужили страти".

Зараз ви читаєте новину «Чортомлицьку Січ московські війська знищили за два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути