Ексклюзиви
неділя, 17 листопада 2019 08:20

Чому саме сьогодні відзначають День студента

Чому саме сьогодні відзначають День студента
Учні празьких і братиславських вузів і актори столичних театрів оголосили тижневий страйк. Активісти створили Громадянський форум - об'єднання демократичних сил. Фото: https://www.boskovice-festival.cz

В Празі пройшла 40-тисячна демонстрація чеських студентів 17 листопада 1989 року. Чеська поліція жорстоко розігнала студентів. За тиждень на маніфести вийшло 75% населення Чехословаччини. В історію революція ввійшла під назвою "Оксамитова". Комуністичний уряд пішов у відставку, а новим президентом став драматург, лідер опозиції Вацлав Гавел.

Того дня півстоліття тому нацисти убили учасника студентських мітингів 24-річного Яна Оплетала. Тисячі студентів міста Праги та їхніх викладачів вийшли на вулиці міста - протестували проти нацистської Німеччини, яка окупувала Чехословаччину. 9 розстріляли, ще 1200 студентів відправили в концтабори. Відтоді в багатьох країнах відзначають День Студента. Сучасні чеські студенти отримали офіційний дозвіл на проведення мітингу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти добилися відставки міністра

Прийшло 40 тисяч. Студентів зупинили поліцейські на Національному бульварі на шляху до Вацлавської площі. Учасникам демонстрації запропонували розійтися. Тих, що залишилися, жорстоко побили поліцейські. Наступного дня учні празьких і братиславських вузів і актори столичних театрів оголосили тижневий страйк. До страйку приєдналися члени мистецьких та літературних об'єднань, організацій та установ.Активісти створили Громадянський форум - об'єднання демократичних сил. У його складі були незалежні організації, представники церков і звичайні громадяни .

Представники влади зустрілися з лідером Вацлавом Гавелом, почалися переговори. Той 26 листопада скликає мітинг. На загальнодержавної забастовку у Празі прийшло близько 800 000 чоловік, в Братиславі - близько 100 000, у великих містах люди також повиходили на площі. За тиждень після початку революції керівництво Комуністичної партії на чолі з Мілошем Якешем подало у відставку. Потім залишив владу і президент Густав Гусак. На дострокових виборах 29 грудня переміг Вацлав Гавел.

Верховна Рада УРСР 23 жовтня 1990 року проголосувала за відставку прем'єр-міністра Віталія Масола. За 6 днів він піде у відставку. 2 жовтня 1990-го на Майдані у Києві почалась Революція на граніті. Українські студенти розпочали політичне голодування. Вони виступили проти підписання нового сюзного договору, який втримував Україну від незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Чому саме сьогодні відзначають День студента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути