Ексклюзиви
понеділок, 10 серпня 2020 12:16

Чоловік випадково відкопав меч, якому 3 тис. років

Чоловік випадково відкопав меч, якому 3 тис. років
Чоловік знайшов меч епохи бронзи за допомогою металошукача Фото: mirror.co.uk

Шукач скарбів Маріуш Степ'єн виявив давній меч і кінську збрую в полі неподалік містечка Віблс у Великій Британії. Артефактам майже 3 тисячі років.

У польовій експедиції чоловік із друзями провів 22 доби. Група розбила табір і побудувала схованку, щоб захистити знахідки від негоди, повідомляє Mirror.

"Я ніколи раніше не бачив нічого подібного і з самого початку відчував, що це може бути щось вражаюче, і я тільки що відкрив для себе важливу частину історії Шотландії", - каже Степ'єн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із річки дістали стародавній меч

Чоловік додав, що був на сьомому небі від щастя і хотів брати участь у розкопках від початку до кінця. Окрім меча, експедиції вдалося знайти декоровані ремені, пряжки, кільця та елементи колісниць.

Друзі одразу викликали фахівців, які прибули за декілька діб. Усі скарби доставили до Центру колекцій національних музеїв у Единбурзі.

На початку 2020-го біля міста Сувалки в Північно-Східній Польщі на кладовищі знайшли давній меч. Знахідку датували періодом між XI і XIII ст. і встановили, що належала представникам племені ятвягів. Ті жили на території нинішньої Польщі, Литви і Білорусі з V ст. до н. е. і до середньовіччя. Служили найманцями для князів Київської Русі.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік випадково відкопав меч, якому 3 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути