пʼятниця, 12 лютого 2016 10:33

Чим завершилася любовна інтрига Клінтона

Чим завершилася любовна інтрига Клінтона

12 лютого 1999 року закінчився п'ятитижневий суд Сенату з приводу імпічменту президента США Білла Клінтона у зв'язку з його "негідною поведінкою" в стосунках з практиканткою Білого дому Монікою Левінскі. Незважаючи на практичну доведеність обох пунктів звинувачення - лжесвідчення і перешкода правосуддю - Сенат виправдав президента. Про це йдеться в інформаційному порталі "Цей день в історії".

У листопаді 1995 року у Клінтона закрутився роман з 21-літньою практиканткою Монікою Левінскі. Влітку 1996 року вона вперше розповіла колезі по роботі Лінді Тріпп про свої інтимні стосунки з президентом, а з 1997 року Тріпп почала таємно записувати свої розмови з Левінскі, в яких Моніка детально розповідала про роман з Клінтоном.

У січні 1998 року Лінда Тріпп зв'язалась з офісом незалежного прокурора Кеннета Старра і розповіла про наявні у неї аудіозаписи розмов з Монікою Левінскі. Після цього Тріпп із підслуховувальним пристроєм, контрольованим агентами ФБР, ще раз зустрілсь з Левінскі, спровокувала її на відверту розмову про стосунки з Клінтоном, що остаточно переконало прокурора в правдивості інформації.

26 січня стосунки між Левінскі та Клінтоном стали надбанням громадськості, і президент США публічно їх заперечив: "Єдине, що я хочу сказати американському народу, так це те, що я не мав сексуальних стосунків з жінкою по імені Моніка Левінскі".

6 серпня велике жюрі заслухало свідчення Левінскі, пізніше був допитаний Білл Клінтон. Він став першим президентом США, підданим такій процедурі: сидячи в кабінеті Білого дому, він через телеефір підтвердив факт інтимних стосунків з Монікою Левінскі, після чого у короткому 4-хвилиному зверненні попросив вибачення за введення в оману громадськості і своєї сім'ї.

Клінтон був звинувачений по 11 пунктах, зокрема, за обман правосуддя, протидію правосуддю, тиск на свідків та зловживання владою.
19 грудня було вирішено позбавити Клінтона поста президента, звинувативши його у лжесвідчення під присягою і протидії правосуддю. Клінтон став другим в історії США президентом, проти якого було порушено процедуру імпічменту.

Для відставки президента необхідно було набрати дві третини голосів, але під час голосування 12 лютого 1999 року не було досягнуто навіть простої більшості за жодним з пунктів обвинувачення, і Білл Клінтон зберіг за собою пост президента.

Зараз ви читаєте новину «Чим завершилася любовна інтрига Клінтона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути