пʼятниця, 26 квітня 2013 12:43

Чи міг землетрус знищити Давню Грецію?

Велич першої давньогрецької Мікенської цивілізації, що надихнула людей на створення легенд про Троянську війну "Іліади" і "Одіссеї", різко припинилася в 1200 році до н.е. Це ознаменувало початок темних століть Давньої Греції.

Зникнення Мікенської цивілізації - одна з таємниць Стародавньої Греції. Чим можна пояснити подію ламають голову науковці по всьому світу. Можливо, це була війна з зовнішнім ворогом або повстання нижчих класів. Деякі вчені вважають, що часті землетруси могли сприяти її загибелі. На руїнах Тиринфа геологи сподіваються знайти докази підтвердження того, що саме землетрус був причиною загибелі Мікенської цивілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скульптури і скарби знайшли на бригу, який вивіз скарби Парфенона

Тиринф був одним з головних Мікенських міст. На вершині вапнякового пагорба правитель міста-держави побудував палац зі стінами з величезних каменів, які називалися циклопічними, тому що тільки одноокий гігант міг підняти настільки масивні блоки вапняку. "Стіни мали близько 10 метрів у висоту і 8 метрів завширшки, блоки, з яких вони були побудовані, важили до 13 тонн", - каже керівник проекту вчений-сейсмолог Клаус Хінзен з університету Кельна в Німеччині. Він представив попередні результати роботи своєї команди 19 квітня на зборах сейсмологічного спільноти на щорічній зустрічі в Америці в Солт Лейк Сіті.

Хінзен і його колеги створили 3D-модель Тиринфа на підставі лазерного сканування. Їхня мета - визначити, чи могло відбутися руйнування стін міста в результаті сейсмічної активності. Геофізичне сканування осадових верств породи під поверхнею має дати інформацію для інженерних досліджень того, що відбуватиметься під час землетрусу.

Робота складна, тому що багато блоків були порушені археологом - аматором Генріхом Шліманом в 1884 році і пізніше вже в 20-му столітті під час реставрації. Хінзен вважає: "Після досліджень старих фотографій науковці виявили незміненими кілька секцій стін для подальших досліджень. Вони сподіваються використовувати техніку, що працює на основі оптичної люмінесценції, яка допоможе визначити після дослідження ґрунту під блоком, чи були зрушення блоку під час землетрусу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавніший лук міг бути ознакою престижу - археологи

Є ще одна проблема: знайти факти вбивчого землетрусу. На даний момент жодних письмових чи усних джерел, які описують сильну сейсмічну активність, що сталася в часи мікенської цивілізації, немає. Дослідники так само відзначають, що в порівнянні з іншими областями Греції, місцевість, де розташовується Тиринф, має незначну кількість тектонічних розломів. Тому на даний момент немає жодних доказів землетрусу в цей час, але явно була велика сейсмічна активність в зоні субдукції поруч.

Мікенці воліли розміщувати свої фортеці на вершинах вапняних пагорбів, які мають властивість через осадові породи концентрувати на собі хвилі навіть віддалених землетрусів. Клаус Хінзен вважає: "Сейсмічна хвиля потрапляє в пастку і може зробити дуже багато руйнувань. Мікенські фортеці-палаци знаходяться в дуже вразливих у цьому плані місцях".

Вчені також планують продовжити свої дослідження мікенського акрополя поруч із селищем Мідеа, за 12 кілометрів від Аргоса. Аналогічна робота з вивчення давніх землетрусів також здійснюватиметься на території Туреччини, Німеччини та Італії.

Зараз ви читаєте новину «Чи міг землетрус знищити Давню Грецію?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути