Ексклюзиви
понеділок, 02 грудня 2013 11:25

Через Леніна хотіли знести Бессарабку

Через Леніна хотіли знести Бессарабку
Фото: nbnews.com.ua

Учора близько дев'ятої вечора спробували зруйнувати монумент, що зображає Леніна, у центрі Києва - на бульварі Шевченка. Люди у масках накинули на пам'ятник мотузки і пробували його повалити. Виникла бійка. Кілька осіб були затримані. Після цього "Беркут" взяв у кільце пам'ятник.

Під час Другої світової війни на початку бульвару Шевченка німці спорудили ешафот. А в 1946 році тут встановили 10 -метровий пам'ятник Леніну. Через нього хотіли знести Бессарабський ринок навпроти - мовляв, не личить, щоб перед монументом вождю був базар.. Був компромісний варіант - якщо не зносити будівлю, то хоча б перепрофілювати в спорткомплекс. При тому, що поряд - Республіканський стадіон та Палац спорту.

Фігура Леніна виготовлена ​​з червоного полірованого граніту заввишки 3,45 м, який встановлений на циліндричному постаменті 6,8 м, діаметром в 1,88 м з чорного полірованого лабрадориту на квадратному гранітному стилобаті. Монумент зроблений з карельського кварциту, як і мавзолей у Москві. Автор пам'ятника - скульптор Сергій Меркуров.

30 червня 2009 в 4.20 пам'ятник був пошкоджений - вдалося відколоти руку і пошкодити обличчя. Знести йому голову не вийшло - активістів затримали. За кошти комуністів відреставрували і встановили охорону, цілодобово тут чергують комуністи, також Леніна охороняє спеціалізована охорона з табельною зброєю. Під час масових протестів монумент оточує "Беркут".

У лютому 2013 року року прихильники партії "Свобода" на чолі з нардепом Ігорем Мірошниченком зруйнували в Охтирці пам'ятник Володимиру Леніну.

У березні 2013 року невідомі особи "у відповідь" завдали пошкоджень та руйнувань меморіалам героям національно-визвольних змагань Бандері та Шухевичу.

Київський Ленін стоїть без пальто, лише в лакованому піджаку. Про це склали байку, як пам'ятники перемовляються.

Ленін: "Товариші, хто взяв моє пальто?"

Щорс, що сидить на коні і показує рукою вдалину: "Відомо хто - Богдан Хмельницький!"

Але Богдан заперечує і показує булавою в строну парку Шевченко: "Ні, це Тарас!"

А Кобзар, який з волі скульпторів мало того, що стоїть у жупані, так ще й тримає друге за спиною, відповідає: "Не брав я того пальта... не брав!"

 

Зараз ви читаєте новину «Через Леніна хотіли знести Бессарабку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути