Ексклюзиви
вівторок, 16 січня 2018 04:20

Чеський студент спалив себе на Вацлавській площі

Чеський студент спалив себе на Вацлавській площі
Місце самоспалення Яна Палаха у Празі. Фото: Вікіпедія

16 січня 1969 року на Вацлавській площі в Празі чеський студент Ян Палах вчинив самоспалення на знак протесту проти вторгенння військ СРСР на територію Чехословаччини. 19 січня 1969 року він помер від отриманих опіків.

Ян Палах був студентом спеціяльності "історія та політекономія" філософського факультету Карлового університету в Празі. 16 січня 1969 року Ян Палах вийшов на Вацлавську площу в самому центрі столиці тодішньої Чехословаччини, підійшов до поштової скриньки і вкинув туди кілька листів, потім піднявся площею вище до Національного музею, облив себе бензином і підпалив. Ян Палах ще зумів пробігти кілька метрів і потім упав. В одному із надісланих листів він написав, що після окупації країни військами Варшавського пакту його народ "опинився на краю безнадії", тому він вирішив протестувати, щоб цим шляхом розбудити співвітчизників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Георгія Ґонґадзе поховали через 16 років після смерті

У результаті сильних опіків Ян Палах помер у лікарні через три дні після самоспалення. Його оплакувала вся країна. 25 січня 1969 року похорони Палаха на цвинтарі Ольшани перетворилися на політичну демонстрацію. У жовтні 1973 року тіло Палаха було таємно ексгумовано співробітниками спецслужб й піддано кремації з наступним перенесенням на цвинтар у рідному місті Палаха Вшетати.

У 1991 році Палаха посмертно нагородили чеським Орденом Томаша Масарика першого ступеню. Ще 22 червня 1969 року чеський астроном-емігрант Любош Когоутек назвав астероїд на честь Палаха "1834 Палах". У демократичній же Чехії (після Оксамитової революції) були відкриті пам'ятник і пам'ятна таблиця на його честь, а у день його самоспалення — 16 січня щороку відбуваються антитоталітарні демонстрації.

Зараз ви читаєте новину «Чеський студент спалив себе на Вацлавській площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути