середа, 31 січня 2018 04:20

Чергу до першого в Радянському Союзі McDonald's займали на світанку

Чергу до першого в Радянському Союзі McDonald's займали на світанку
Черга до першого в Радянському Союзі McDonald's 30 січня 1990 року. Фото: Вікіпедія

31 січня 1990 року у Москві на Пушкинській вулиці, відкрився перший в Радянському Союзі McDonald's. Відвідувачів було настільки багато, що очікуваний потік клієнтів в тисячу чоловік, був перевищений в тридцять разів. Ще зранку в мороз 5 тисяч чоловік вишукувались у кілометрову чергу, паралізувавши центральну частину Москви.

Перший McDonald's був наполовину державним - 51% в компанії належав уряду Москви. Навіть в логотипі російського McDonald's була присутня символіка СРСР. Відразу ж після відкриття заклад почав бити рекорди. Виявилося, що московський Макдональдс - найбільший філія в усій Європі. Крім того, в перший день відкриття його відвідало понад 30 тисяч осіб, що теж стало своєрідним рекордом.

Перемовини між власниками компанії та радянським керівництвом тривали більше року. Дозвіл на відкриття вдалося отримати з величезними труднощами - "совок" вперто противився доступу всього західного. У 1988-му американська франшиза запропонувала радянській владі вигідні умови співпраці. Ціна контракту склала фантастичні на ті часи 50 мільйонів доларів. В угоді прописувалось: прибутки ділити порівно. Заклад швидкого харчування пропонував просто-таки "величезну" зарплату – 2,5 рублі за годину. За місяць роботи у фаст-фуді працівник отримував у три рази більше, аніж радянський інженер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олімпійські ігри в Москві бойкотували 64 країни

В день відкриття до ресторану швидкого харчування вишикувалася фантастична черга. Для того, щоб потрапити всередину омріяного фаст-фуду люди стояли по кілька годин. Ціни для радянських людей були зависокими: "Біг мак" коштував 3 рублі 75 копійок – дорожче за пляшку горілки та проїзд в автобусі, гамбургер - 1,5 рублі. Середня зарплата громадянина СРСР складала 150 рублів. Уже у перший день роботи московський "мак" потрапив до книги рекордів Гіннеса. Заклад відвідали більше 30 тисяч відвідувачів.

Український McDonald's відкрили біля станції метро "Лук'янівська" у Києві у травні 1997 року.

Зараз ви читаєте новину «Чергу до першого в Радянському Союзі McDonald's займали на світанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути