Ексклюзиви
понеділок, 20 листопада 2017 07:09

Центральна Рада виграла перші бої з більшовиками

Центральна Рада виграла перші бої з більшовиками
Українська Народна Республіка стала самостійною 20 листопада 1917 Фото:likbez.org.ua

Захоплення влади в Петрограді більшовиками отримало відгук і в Україні. Українська Центральна Рада засудила більшовицький переворот. 29-31 жовтня в Києві відбувалися бої за владу між більшовиками, прихильниками Тимчасового уряду і УЦР, в яких переможцями вийшли прихильники УЦР. Влада Генерального Секретаріату поширена на всі українські губернії.

20 листопада 1917 року був проголошений ІІІ Універсал Української Центральної Ради. Михайло Грушевський відкрив урочисте засідання УЦР і після вступного слова зачитав текст Універсалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність УНР проголосили о другій ночі

"Україна не відокремлюється від Росії, але вся влада в Україні відтепер належить лише Центральній Раді та Генеральному Секретаріату. Україна стає Українською Народною Республікою" , - йшлося в Універсалі.

Це стало видатною подією в житті українського народу. Основна маса українців підтримувала УЦР, про що свідчать результати голосування до Всеросійських Установчих зборів, на якому українські національні партії здобули 75 % голосів (більшовики — 10 %). Неоднозначне ставлення різних верств населення. Виникло суперечливе становище: УНР — складова Росії, і в той же час невизнання Раднаркому законним урядом Росії.

Першим Універсалом УЦР проголосила автономію України й обрала Генеральний Секретаріат — уряд країни. Наприкінці липня УЦР нараховувала 822 депутати. З них обрано виконавчий комітет — Малу Раду — 58 чоловік, серед яких 18 представників національних меншин. За час її існування відбулося 9 пленарних сесій.

Зараз ви читаєте новину «Центральна Рада виграла перші бої з більшовиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути