Ексклюзиви
середа, 29 січня 2020 05:06

Чехов писав листи своїм таксам
9

29 січня 1860-го народився письменник і драматург Антон Чехов. Він - єдиний російський класик, який не написав жодного роману. Всього написав близько 900 творів. Найвідоміші - оповідання "Палата № 6", "Людина у футлярі", "Дама з собачкою", повість "Драма на полюванні", п'єси "Вишневий сад", "Три сестри", "Чайка".

Пропонуємо цікаві факти з його біографії.

1.Він народився в Таганрозі. Тоді місто належало до Катеринославської губернії. Більшість населення тут розмовляла українською. Прадід письменника був кріпаком, а дід зумів доробитися так, що викупив себе і свою родину з кріпацтва. Казав:

"Я глибоко заздрив панам. Не тільки їхній волі, а й тому, що вони вміють читати".

"Я настоящий малоросс, я в детстве не говорил иначе, как по-малороссийски", — заявив Антон Чехов 1892 року в бесіді з Максимом Горьким.

2.Літні місяці 1888—1889 років Чехов проводить в Україні, під Сумами, на дачі Лука. Подорожує Сумщиною і Полтавщиною, навіть збирається назавжди оселитися в Україні. Друзям пише: "Кроме природы, ничто не поражает меня так в Украине, как общее довольствие, народное здоровье, высокая степень развития здешнего мужика, который и умен, и религиозен, и трезв, и нравственен, и всегда весел и сыт".

Він відвідує Харків, Одесу, Львів. В останньому купує Шевченкового "Кобзаря".

3.Чехов закінчив медичний факультет університету, працював земським лікарем.

"Медицина — моя законна дружина, а література — коханка", — говорив він.

1892-го Чехов перебирається до Мелехово під Москвою, щоб спокійно працювати на природі. Однак так не виходить. Із перших же днів усі дізнаються, що Чехов лікар. Жінки й діти від ранку стоять під вікнами. Привозять хворих на возах, і забирають письменника до недужих. Коли спалахує епідемія холери, Чехов відкриває лікарську дільницю. За два роки приймає 1500 хворих, від грошей відмовляється. На його кошти в Мелехово і двох сусідніх селах зводять школи для селянських дітей. У своєму щоденнику записав: "Добре б, якби кожен з нас залишав по собі школу чи колодязь, чи щось інше, щоб життя не минало і не йшло у вічність безслідно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антон Чехов написав п'єсу про вишневий сад перед смертю

4.Улітку 1890 року Антон Чехов відвідав острів Сахалін. До Москви повертався пароплавом через Цейлон. Там придбав пару сірих мангуст. Самця назвав Сволочь, самицю – Омутова, як популярну тоді театральну актрису.

"Якби ви знали, яких милих звірят я привіз із собою з Індії! – пише драматургу Івану Леонтьєву. – Завбільшки з середнього віку кошенят, дуже веселі й спритні. Їхні властивості: відвага, інтерес і прихильність до людини. Не бояться нікого і нічого. Сміливо виходять на бій з гримучою змією – і завжди перемагають. У кімнаті немає жодного вузлика і згортка, якого б вони не розгорнули. Коли зустрічають кого-небудь, одразу лізуть подивитися в кишені: що там? А якщо залишаються в кімнаті наодинці, починають плакати".

В іншому листі дає таку характеристику: "Це покруч пацюка з крокодилом, тигром і мавпою".

5.Невелика розповідь стає основним та улюбленим жанром Чехова. А вміння сказати багато "на малому просторі" — особливою рисою чеховської творчості. Його вислови: "Стислість — сестра таланту", "Мистецтво писати — це мистецтво скорочувати", "Писати талановито, тобто коротко", "Умію коротко говорити про довгі речі".

6.За публікацію твору "Лист до вченого сусіда" в журналі "Стрекоза" (березень, 1880) А.П.Чехову видали гонорар -5 копійок за рядок. А ось за п'єсу "Вишневий сад" видавництво "Знання" в 1904 році запропонувало письменникові величезну суму – 5000 рублів.

7. Людина без селезінки, Брат мого брата, Лікар без пацієнтів, Антоша Чехонте, Кропива, Шиллер Шекспіровіч Гете – це псевдоніми Антона Павловича Чехова. Усіх їх налічується близько пів сотні.

8.Навіть у Шрі-Ланці є музей А.П.Чехова. Під час переїзду з Сахаліну до Одеси, письменник на кілька днів затримався в Коломбо, в готелі "Гранд Ориенталь готель". Це було у1890 році. У номері, де жив Чехов, навіть збереглася обстановка того часу.

9.Чехов дружив з різними представниками української інтелігенції, наприклад, з актрисою Марією Заньковецькою, яка вважається головним прообразом Ніни Зарічної з "Чайки". Антон Чехов вважав її талант "страшною силою".

10.Порушуючи закони Російської імперії, Чехов розсилав друзям і знайомим зарубіжні випуски української літератури, заборонені в Росії Емським указом: "Вельмишановний Павло Федорович, надсилаю Вам для бібліотеки трохи книг і, між іншим, три номери львівського журналу "Літературно-науковий вісник". Так як малоросійські журнали, що видаються в Австрії, наскільки мені відомо, не пускаються цензурою в Росію, то доведеться ці три номери тримати в бібліотеці під забороною" (Лист П. Ф. Іорданову).

11. Майбутній перший президент Української республіки М. Грушевський друкував переклади чеховських творів в журналі "Літературно-науковий вісник". Це були сім оповідань у січні 1899 і сім гуморесок в березні 1902. А в 1904 році у Львові був опублікований збірник оповідань "Змори" в перекладі його дружини Марії Грушевської, чиї переклади Чехов особливо цінував: "Сердечно дякую за надіслані переклади моїх творів. Будьте люб'язні, напишіть пані М. Грушевській, що, наскільки я розумію, переклади зроблені нею дуже добре, якби я знав її адресу, то поспішив би подякувати її самій" (Лист А.Є. Кримському).

13.Письменник збирав цікаві прізвища, а потім використовував їх у своїх розповідях. Наприклад, Чимша-Гімалайський, Проптер, Трахтенбауер, Розалія Йосипівна Аромат, Свінчутка, Зевул та інші.

14.Неодноразово Чехов мав намір одружитися, але весілля скасовувалося кожного разу, коли він висловлював майбутній дружині свої умови. Ось як він сформулював їх в одному з листів приятелю: "... вона повинна жити в Москві, а я в селі. Я буду до неї їздити. Щастя ж, яке триває щодня від ранку до ранку, я не витримаю ... ".

15.У вересні 1898 року Чехов познайомився з актрисою МХАТу Ольгою Кніппер, яка грала в його п'єсах головні ролі. Йому було 38 років, їй щойно виповнилося 30. Одружилися 1901-го. Вона грала в Москві, він — лікувався в Ялті.

"Якщо ми тепер не разом, то винні в цьому не я і не ти, а біс, що вклав у мене бацили, а в тебе любов до мистецтва, — утішав він її. — Якби ти жила зі мною в Ялті всю зиму, то життя твоє було б зіпсоване, і я відчував би каяття совісті..."

За час шлюбу написали одне одному по 400 листів. В Ольги було два викидні, після чого вона не змогла більше мати дітей. Чехова вона пережила на 55 років.

16.Чехов входить до трійки світових письменників, яких найбільш екранізують. Перше місце у Вільяма Шекспіра (768 екранізацій), а друге місце Чехов розділів з Діккенсом (по 287 екранізацій). Він єдиний російський письменник, який потрапив до "десятки" рейтинга.

17.У письменника була ціла "бібліотека" записників. Крім чотирьох основних, були щоденник, записна книжка з рецептами ліків для хворих, адресна книжка, садова книжка, ділова, опікунська книжки.

18.Чехов дуже любив такс, навіть його знаменита "Каштанка" - це "помісь такси з дворняжкою", і Чехов дуже суворо вичитував ілюстратора, який намалював Каштанку "бульдогом замість такси". Трохи пізніше Чехов завів своїх власних такс - чорненького Брома Ісаєвича і руду Хіну Марківну (бром і хіна - найпопулярніші ліки того часу). У його брата Михайла також була такса на прізвисько Йод. Доньку Хіни і Брома звали Селітрою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені встановили причину смерті Антона Чехова

Антон Павлович годинами розмовляв зі своїми таксами, писав їм листи з-за кордону, передавав привіти, роздаровував всім знайомим цуценят.

"Люблять гуляти по полю і лісу, але не інакше, як з нами. Лупцювати їх доводиться майже щодня; хапають хворих за штани, сваряться, коли їдять тощо. Сплять у мене в кімнаті", - писав знайомому.

19.Чехов помер влітку 1904 року у німецькому курортному містечку Баденвейлері, куди виїхав через чергове ускладнення туберкульозу.

У ніч на 2 липня вперше в житті він попросив послати за лікарем. Після того звелів подати шампанського. Сів і сказав спершу німецькою, а потім російською:

— Я помираю.

Усміхнувся і додав:

— Давно я не пив шампанського.

Випив бокал, ліг на бік і заснув назавжди. Антонові Чехову було 44 роки.

Додому в Москву тіло письменника було відправлено у вагоні з написом "Для перевезення свіжих устриць". Тільки таким чином - у холодильнику - у липневу спеку гроб міг бути доставлений до Росії. А горезвісний напис був зафарбований після прибуття поїзда, але під фарбою його помітили настирливі кореспонденти.

20.Причиною смерті письменника Антона Чехова став крововилив у мозок. Такого висновку дійшли британські вчені.

Вчені брали проби із листівки, яку підписував Чехов, із його листів, із сорочки, яка була на чоловіку в момент смерті. На ній знайшли краплю його крові. У пробах знайшли протеїни, які свідчать про мікробактерій туберкульозу. Крім того, у пробах знайшли білкову речовину, від якої утворився тромб. Це призвело до закупорення судин і крововиливу у мозок.

Зараз ви читаєте новину «Чехов писав листи своїм таксам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути