вівторок, 06 жовтня 2020 15:06

Це продовження російської гібридної агресії - оприлюднили звернення щодо меморіалу в Бабиному Яру

Це продовження російської гібридної агресії - оприлюднили звернення щодо меморіалу в Бабиному Яру
29 вересня, у День пам'яті жертв Бабиного Яру, в Києві відкрили аудіо-світлову інсталяцію, яка являє собою розстріляні колони у чорній тканині. Деякі українці висловили обурення та назвали таку інсталяцію недоречною Фото: bigkyiv.com.ua

Рух опору капітуляції ініціював звернення громадянського суспільства стосовно проєктів Меморіалу "Бабин яр" і Музею Голокосту в Києві.

Публікує його на своїй сторінці у Facebook.

"Нині йдеться про протистояння двох проєктів вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру: російського та українського. Відповідно російський проект в основному фінансується підконтрольними путінському режимові російськими мільярдерами, які також фінансують проєкти, що сприяють зміцненню воєнного потенціалу Росії – країни-агресора, що веде проти України неоголошену війну.

У нас є всі підстави стверджувати, що цей проєкт, спрямований нібито для вшанування жертв Бабиного Яру, є продовженням російської гібридної агресії проти України. По-перше, вже мала місце низка публічних скандалів і відвертих маніпуляцій зі змістом історичного наративу згаданого російського проєкту. Немає ніяких підстав вірити "на слово" лояльним до путінського режиму російським бізнесменам, яким цей режим безперешкодно дозволяє вкладати кошти в Україну.

По-друге, цілком в дусі путінської політики реабілітації сталінізму та радянського тоталітаризму, історичний наратив цього проєкту уникає історичних обставин, в яких відбувалася вся трагедія Бабиного Яру. А саме, майже двадцятилітнє панування тоталітарного комуністичного режиму, який не лише підтримав мілітаризацію вермахту і вступив у Другу світову війну союзником нацистської Німеччини, але також створив ті зразки масових репресій, на яких вчилися лідери Третього Райху. Зокрема у практиці розгортання концтаборів та у масових розстрілах мирного населення.

Такий Меморіал не може будуватися для туристів, як заявляють автори російського проєкту. Він не може вимагати покаяння від тих, хто не брав участі в масових вбивствах. Ми розглядаємо цей Меморіал з погляду історичної пам'яті цілого українського народу і тому вважаємо, що він має бути українським, а не російським. Український проєкт, ініційований Інститутом історії України НАНУ, виступатиме не лише уособленням пам'яті про Голокост, але також й про усі минулі геноциди та пересторогою перед загрозами таких катастроф у майбутньому.

Тому ми, представники громадянського суспільства, вважаємо неприпустимим підписання меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між українським Урядом та Меморіальним центром Голокосту "Бабин Яр" (власне з російським проєктом), яке відбулося з нагоди 79-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Закликаємо усіх небайдужих громадян всіма силами підтримати український проєкт комплексної меморіалізації Бабиного Яру та не допустити реалізацію російського підступного проєкту як такого, що несе загрозу національній безпеці України та її міжнародному іміджу.

Звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з вимогою скасувати згаданий меморандум й підтримати саме український проєкт комплексної меморіалізації Бабиного Яру. Адже співпраця з країною-агресором у царині історичної пам'яті є нічим іншим, як ще одним виміром капітуляції.

Закликаємо громадянське суспільство негайно, всіма легітимними засобами, включно з акціями протесту і непокори, створити опір діяльності Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" як такого, що курується країною-агресором та окупантом".

Серед тих, хто підписав звернення, Герой України В'ячеслав Брюховецький, учасник Ініціативної групи "Першого грудня" Йосиф Зісельс, дипломат Роман Безсмертний, голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський та інші.

Підписати звернення українці можуть за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт арткерівника "Бабиного Яру" надіслав вінок на могилу неонациста

У серпні 2020 року історик Віталій Нахманович звернувся до президента України Володимира Зеленського щодо ситуації навколо Бабиного Яру. Нагадав, що боротьба за українську національну пам'ять нині є одним із найважливіших фронтів. І однією з ділянок цього фронту залишається Бабин Яр.

Зараз ви читаєте новину «Це продовження російської гібридної агресії - оприлюднили звернення щодо меморіалу в Бабиному Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути