Ексклюзиви
пʼятниця, 24 листопада 2017 04:20

Чарльз Дарвін писав книгу про походження видів 20 років

Чарльз Дарвін писав книгу про походження видів 20 років
Чарльз Дарвін. Фото: Вікіпедія

24 листопада 1859 року британський натураліст Чарльз Дарвін у Великобританії написав і опублікував книгу "Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя". Перше видання, 1250 примірників, розкупили за 2 дні. Охочих не зупиняла ціна - $91 на сучасні гроші за примірник.

Дарвін писав книгу більше 20 років, збирав дані під час п'ятилітньої експедиції до Галапагоських островів та Нової Зеландії, котру він здійснив на кораблі "Бігль" в 1830-х роках. Чарльз Дарвін побував у Бразилії, Аргентині, Чилі, Перу та на Галапагоських островах у Тихому океані.Саме тоді Дарвін припустив, що за багато мільйонів років вигляд тварин на землі змінився - вони еволюціонували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чарльз Дарвін мало не став священиком

Свою теорію еволюції Дарвін сформулював у 1844 році, але не наважувався її опублікувати, оскільки тези, на котрих вона базувалась, суперечили біблійній теорії створення світу. У книзі автор жодним словом не обмовився про походження людини, однак уже в одній із перших рецензій йому дорікали: "Звісно, усе це цікаво й вельми важливо, але принизливо відчувати себе далеким нащадком медузи". Опублікована книга була неоднозначно прийнята сучасниками. З одного боку, теорія Дарвіна пояснювала багато загадкових до тих пір питань біології, з другого, майже відразу була оголошена ортодоксальними християнами єрессю. Неоднозначність сприйняття теорії Дарвіна тільки посилилось після виходу в 1871 році його наступної книги - "Походження людини і статевий добір", в котрій автор виклав докази походження людини від мавпи. Його книги мають успіх і дають добрий прибуток. За свої відкриття в галузі біології вчений отримує безліч нагород від наукових товариств Європи. Кілька університетів обирають його почесним доктором, декілька академій — членом-кореспондентом.

Дарвін помирає 19 квітня 1882 року у своєму маєтку Доун, похований у Вестмінстерському абатстві поряд з Ісааком Ньютоном.

Зараз ви читаєте новину «Чарльз Дарвін писав книгу про походження видів 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути