Ексклюзиви
субота, 25 січня 2020 08:20

Діамант розкололи на 106 шматків

Діамант розкололи на 106 шматків
Діамант Куллінан II в короні Британської Імперії. Фото: royalcollection.org.uk

621,2 грама важив найбільший у світі алмаз, який 25 січня 1905-го знайшли у шахті "Прем'єр" біля міста Преторія – тепер Південно-Африканська Республіка. Назвали "Куллінан" – на честь власника копальні Томаса Куллінана (1862–1936). Також на алмаз казали "Зірка Африки". Розрізали на дев'ять великих каменів і майже сотню менших. Найбільший інкрустували у скіпетр англійського монарха, ще один – у корону. З решти зробили прикраси.

9 листопада 1907 року представники африканської колонії Англії Трансвааль подарували англійському королю Едуарду VII (1841-1910) найбільший на той час знайдений діамант "Куллінан". Його вага —3106 карат - 621,2 грам, завбільшки як кулак дорослого чоловіка.

У 1904 році Томас Куллінан купив ферму з шахтою "Прем'єр" в провінції Гаутенг в Південній Африці.Завідувач шахти Фредерік Уелльс побачив незвичайний блиск в глибокій ямі і зрозумів, що це діамант.

Діамант виставили в банку Йоганнесбурга на продаж і огляд. Через два роки керівництво республіки Трансвааль викупило його у Куллінана із знижкою за 150 тис. фунтів. Країна мала намір висловити подяку королю Едуарду і подарувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золото назвали найбільшим національним лихом

Король Едуарду VII наказав зробити каменю огранку. "Куллінан" розкололи на два великих кристала і три невеликих шматка. На їх огранку пішло два роки: всього було виготовлено 2 величезних, 7 великих і 96 дрібних діамантів. Загальна маса склала 1063,65 карата. Найбільші камені отримали імена і римські номери від I до IX. Найбільший "Куллінан I" інкрустований в скіпетр англійського короля Едуарда VII. "Куллінан II" прикрашає корону Британської Імперії. Решта діамантів назвали "Малими зірками Африки".

В Північній Каліфорнії 24 січня 1848 року місцевий Джеймс Маршал знайшов великий золотий злиток. У каліфорнії почалася так звана "золота лихоманка". З усього світу сюди з'їжджалися старателі на пошуки дорогоцінного металу.

Зараз ви читаєте новину «Діамант розкололи на 106 шматків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути