понеділок, 12 червня 2023 11:04

Хворий мафіозі у тюрмі писав пісні: дата

Хворий мафіозі у тюрмі писав пісні: дата
Італійський мафіозі Аль Капоне (1899 – 1947) за рік заробляв $60 млн на продажі алкоголю. Фото: www.vintag.es

У США гангстера Аль Капоне і 68 його соратників 12 червня 1911-го засудили за порушення "сухого закону". Офіційно - за несплату податків у сумі близько $1 млн.

У 26 років італієць за походженням Альфонс Форелло Капон став одним із ватажків американського злочинного світу. Під прикриттям меблевого бізнесу насправді займався сутенерством, букмекерством, рекетом, торгував наркотиками і нелегальним спиртним. Був відомий своєю жорстокістю і вбивствами. Поза очі його називали "Обличчя із шрамом."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сухий закон – найкраще, що може бути" – італійський мафіозі

В Америці впродовж 13 років діяв "сухий закон". Аль Капоне нелегально торгував спиртним. Для захисту створив надійну бойову групу. Став одним із чотирьох лідерів злочинного світу Атлантик-Сіті. Імперія Капоне приносила йому в рік $60 млн.

Лише від проституції та нелегального алкоголю щотижня мав дохід у $300 тис. Згодом Капоне розпочав війну гангстерів, нещадно знищував цілі банди. Федеральна влада хотіла покарати Аль Капоне. Проте його прикривали поліцейські і політики, яким він давав чималі хабарі.

Засадити вперше в тюрму Аль Капоне змогли лише 1929-го за несплату податків. За гратами він пробув 10 місяців. Вдруге сів також за несплату податків під час "сухого закону". В тюрмі він почав писати сентиментальні пісні про кохання. Через вісім років його звільнили за станом здоров'я - через сифіліс. 21 січня 1947-го в Капоне стався інсульт. Спочатку його поховали в Чикаго, але через велику кількість туристів, його прах сім'я перенесла на інше кладовище.

Конгрес США 18-ю поправкою до Конституції 17 січня 1919-го заборонив виготовлення, продаж і перевезення алкоголю у країні. У народі заборону прозвали "сухим законом".

Ще 1900-го починається "сухий рух". Громадські організації, церква, фермери влаштовують маніфестації, пишуть петиції до міської та федеральної влади з проханням заборонити виробництво алкоголю. Заборону впроваджують не одразу. Штати були розділені на два табори - "сухі" і "мокрі".

Зараз ви читаєте новину «Хворий мафіозі у тюрмі писав пісні: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути