пʼятниця, 05 липня 2019 13:29

"Біля церков Московського патріархату багато старих і жебраків. У автокефальній - молодь" - як донька гетьмана Скоропадського відвідала Україну
8

Портрет Богдана Хмельницького роботи Ольги Мордвинової передала Олена Скоропадська Музею Гетьманства в Києві 2004-го
Фото: uk.wikipedia.org
Портрет Павла Полуботка роботи Ольги Мордвинової передала Олена Скоропадська Музею Гетьманства в Києві 2004-го
Портрет Петра Дорошенка роботи Ольги Мордвинової передала Олена Скоропадська Музею Гетьманства в Києві 2004-го
Портрет Івана Самойловича роботи Ольги Мордвинової передала Олена Скоропадська Музею Гетьманства в Києві 2004-го
Портрет Данила Апостола роботи Ольги Мордвинової передала Олена Скоропадська Музею Гетьманства в Києві 2004-го

Молодша донька гетьмана Української держави Павла Скоропадського Олена Отт-Скоропадська народилася 5 липня 1919-го у Берліні, Німеччина.

Працювала секретаркою в туристичному бюро та у науковому товаристві імені Макса Планка. 1944-го вийшла заміж за німця швейцарського походження Герда Гіндера. Після смерті чоловіка та смерті батька під час бомбардування Німеччини військами союзників переїжджає у Швейцарію.

1948-го виходить заміж за жителя Цюріху Людвіга Отта. Згодом чоловік очолить найбільше швейцарське видавництво Tages-Anzaiger - Табло дня. 1975-го після смерті сестри Єлизавети очолює Союз гетьманців-державників.

"Представляти гетьманський рух для неї було несподіванкою, - зазначила в інтерв'ю Громадського Радіо юрист Юлія Седик. - Вона дуже любила життя, була дуже незалежною людиною. Громадська діяльність її наздогнала. Так склалося історично".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він доводив мене до шалу. Я поламала лінійку на його голові"

11 жовтня 1991-го о 2:50 літак Austrian Airways відлітає з Цюріху, Швейцарія. За декілька годин польоту входить у повітряний простір України.

"Що б сталося, якби розбився наш літак, – думає Олена . – Я б померла в Україні".

Літак сідає в Борисполі. Олена пригадує, що розпочалася довга бюрократія. Спочатку одна черга і заповнення паперів, потім інша. Врешті після бюрократичної тяганини Олену та чоловіка Людвіга випускають з літака. Гетьманівну зустрічають представники Академії наук із квітами.

Жінці показують Київ, відвідують усі місця, зв'язані з Павлом Скоропадським. Велике враження на Олену справляє Бабин Яр та Андріївський узвіз.

"Біля Андріївської церкви грав і співав бандурист. Я не витримала і почала плакати", - згадує пані Олена.

Протягом усього перебування в Києві Олена знайомиться з численними науковцями та студентами. Розповідає їм відомості про долю батька та родини. Студенти кажуть, що їм нав'язували зовсім інші погляди на діяльність гетьмана.

Автор: З приватного архіву В'ячеслава Полятинчука h.ua
  Олена Отт-Скоропадська на на території Кам'янець-Подільської Фортеці, 31 травня 1993 р
Олена Отт-Скоропадська на на території Кам'янець-Подільської Фортеці, 31 травня 1993 р

Олена та Людвіг вирішують відвідати родинні місця. Спершу їдуть до Тростянця на Чернігівщині. Там розташований великий парк діда Олени Івана Скоропадського. До нині там стоїть пам'ятник зі словами господаря:

"Любий перехожий! Сад, в якому ти гуляєш, насаджений мною, він служив мені втіхою в моєму житті: якщо ти помітиш безлад, що призводить до знищення його, то ти скажи про це хазяїну саду, ти зробиш добру справу".

У Чернігові замовляють панахиду за родиною. Гетьманівна підмічає, що у церков Московського патріархату багато старих і жебраків. У автокефальній - навпаки, молодь.

Згодом їдуть до Глухова - давню гетьманську столицю. Там хочуть побачити Гамаліївський монастир, побудований жінкою гетьмана Лівобережної України Івана Скоропадського (1708 - 1721) Настею Маркевич. Виявляється що монастиря уже давно не існує. Тепер там тюрма.

"Директор говорив дуже втаємничено про цю тюрму. Видно було, що боявся до цієї справи втручатися", - пригадує Олена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крах гетьманату став катастрофою на все її життя" - померла донька Скоропадського

Також відвідують колишні родинні маєтки у селах Полошки й Волокитно на Сумщині. На місці колишнього маєтку Скоропадських знаходиться "Дім культури". Від маєтку залишилась лише стара конюшня.

З 1992-го Олена щорічно відвідувала Україну. Спрямовувала свої зусилля на поширення інформації про долю батька.

Відвідує наукові конференції. Знайомиться з директором музею гетьманства у Києві Галиною Яровою. 1998-го передає родинні фотографії, одяг та особисті листи фондам музею. 2004-го у столичному будинку вчених Олена Скоропадська презентувала спогади "Остання з роду Скоропадських". Подарувала музею 5 гетьманських портретів у виконанні Ольги Мордвинової та бронзовий бюст гетьмана Павла Скоропадського.

2008-го Олена та Людвіг переїхали до пансіону для літніх людей під Цюріхом. Потребували медичного нагляду у зв'язку з поважним віком. Померла остання донька гетьмана Павла Скоропадського 4 липня 2014-го.

"Мої думки весь час ідуть на Україну, – писала Олена Отт-Скоропадська українському історику Павлу Гаю-Нижнику. – Дай Боже їй швидше вийти на добрий шлях. Я глибоко вірю, що наш край зараз переживає перехідний час, і що Україна збудує свою міцну незалежну Державу".

5 портретів із садиби Павла Скоропадського в Берліні привезла його донька Олена в Україну 2004-го. Передала їх до Музею гетьманства в Києві. Картини на замовлення гетьмана виконала Ольга Мордвинова 1920-го. На них зображені Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко, Данило Апостол, Павло Полуботок та Іван Самойлович. Тій же установі Олена Отто-Скоропадська передала родинний архів.

Зараз ви читаєте новину «"Біля церков Московського патріархату багато старих і жебраків. У автокефальній - молодь" - як донька гетьмана Скоропадського відвідала Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути