Ексклюзиви
середа, 03 жовтня 2018 08:21

Берлінська стіна розділила світ на дві частини

Берлінська стіна розділила світ на дві частини
Берлінська стіна 1986 року. Фото: Zik

Після 41 року розділення Східна і Західна Німеччини об'єднались в єдину державу 3 жовтня 1990 року.

Після Другої світової війни Німеччина була розділена на 12 територій (2 території відійшли до СРСР і Польщі), 1 територія (незалежний Саар), 5 територій до США (Бремен і Південна Німеччина), Великої Британії і Франції, і 4 берлінських зони. В 1948-му три зони Великої Британії і США об'єдналися в Бізонію, до яких потім приєдналася Франція (Тризонія), і була проголошена Федеративна Республіка Німеччина. У 1949 році на території радянських зон проголошена Німецька Демократична Республіка. НДР і ФРН вважалися правонаступниками довоєнної Німеччини. Між поділеною країною був кордон з особливим режимом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Берлінська стіна 1986 року - фотографії

12 вересня 1990 року в Москві ФРН, НДР, СРСР, США, Велика Британія, Франція підписали Договір про остаточне врегулювання щодо Німеччини, який містив рішення з усього комплексу питань об'єднання Німеччини. У Європі не створювалася нова держава, а розширювалася Федеративна Республіка Німеччина. Німеччина зобов'язалася не висувати жодних територіальних претензій до інших держав, відмовлялась від виробництва, володіння, розповсюдження ядерної, хімічної та біологічної зброї.

Символ розділеної країни - Берлінська стіна. Була збудована у 1962 році. Вона розмежувала світ на капіталізм та соціалізм. Разом з цим, Берлінська стіна й розділила колись єдину державу. Падіння Берлінської стіни відбулося 9 листопада 1989 року - ця дата стала початком процесу об'єднання Німеччини. Падінню передував документ про фактичне об'єднання двох німецьких держав.

Німецький фотожурналіст Йозеф Хайнріх Дархінгер під час подорожей по Західній Німеччині протягом 1950-60-х років зробив ряд фото. Одна з франукфуртських газет писала, що саме ця добріка говорить, як швидко сіре та повоєнне стає кольоровим.

Зараз ви читаєте новину «Берлінська стіна розділила світ на дві частини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути