пʼятниця, 11 січня 2013 20:18

"Бандера виголошував промови Ганді, але не був расистом" - історик

"Бандера виголошував промови Ганді, але не був расистом" - історик
За словами історика, Бандеру намагаються звинуватити у всіх смертних гріхах 21 століття. Фото: Євген БОРІСОВ

Нещодавно історик Ярослав Грицак звинуватив Степана Бандеру у расизмі. Чи справді лідер українських націоналістів був расистом, цікавимося у автора книги про Бандеру, кандидата історичних наук Миколи Посівнича.

"Степан Бандера був дуже цікавим і кумедним юнаком, - розповідає історик. - Він любив розповідати анекдоти, співати, мав веселу вдачу, грав на мандоліні, у школі влаштовував показові борцівські бої. Якщо би побачити його в житті, то він не відповідав своїм бронзовим непохитним пам'ятникам. У моїй книжці "Життя і діяльність Степан Бандера: документи і матеріали (Тернопіль, 2011)" є поміщений спогад Григора Мельника про перебування Степана Бандери у пластовому курені "Червоної калини". Правдоподібно читаючи і рецензуючи книгу Ґжеґожа Россолінського-Лібе, Грицак знайшов інформацію про те, що Бандера загортався у простирадло, вилізав на дерево, і вдавав із себе мавпу – таким чином удавав Махатму Ганді. Реально вони переплутали Бандеру з пластуном Левом Сенишиним – "Факіром".

Бандера не міг брати за приклад вчення Ганді, адже у нас була зовсім інша ситуація, - пояснив Посівнич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Комуняку на гілляку" - у Львові відбувся смолоскипний марш на честь Бандери

"Насправді Бандера закутувався у простирадло і виголошував промови Ганді, - сказав історик. - Це не була пряма образа ні Ганді, ні його руху. Я сумніваюся у тому, що Степан Бандера, будучи молодим юнаком, дуже добре знав вчення Ганді, що і як він робив. Щодо несприйняття Бандерою способів боротьби Ганді, то в тодішніх умовах такими мирними способами можна було перемогти Британську імперію. На жаль, нам попалися не ті сусіди й колоніалісти, як англійці, які б могли мирно передати владу індусам у руки беззбройних і воєнних конфліктів".

Щодо звинувачень у расизмі, то, за словами Посівнича, Бандера не міг бути расистом.

"Бо він не жив у мультикультурному середовищі. Інколи здається, що його намагаються звинуватити у всіх смертних гріхах нашого 21 століття. Але тоді були зовсім інші умови життя. Він навчався і з євреями, і з поляками й нормально із ними спілкувався. Він був фактично вихований на польській освітній системі. І називати його чи антисемітом, чи расистом є досить некоректно. Немає жодних прямих підтверджень цього", - пояснив історик.

Зараз ви читаєте новину «"Бандера виголошував промови Ганді, але не був расистом" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути