четвер, 10 вересня 2015 15:25

Австралопітеки ближчі до мавп, ніж до людей - вчені

Австралопітеки ближчі до мавп, ніж до людей - вчені
Фото: scientificrussia.ru

Вчені з Медичної школи Каліфорнійського університету Сан-Франциско під керівництвом Натана Янга (Nathan Young) вивчили лопатки австралопітеків та інших приматів, які нині живуть і вже вимерли, щоб уточнити, до яких же конкретно мавп найближчі первісні люди. Виявилося, що лопатки австралопітеків пережили свого роду регрес і стали більш схожі на мавпячі. Результати роботи опубліковані в журналі PNAS.

Найперша первісна людина, що відокремилася від мавпи, чи, може бути, найостанніша мавп перед перетворенням в людину - "проміжна ланка", все ще не знайдена. Вчені створили 3D-зображення лопаток австралопітеків й інших первісних людей, сучасних і давніх людиноподібних мавп, і з'ясували, що людські лопатки відрізняються від всіх інших. "Вони ні на кого не схожі - в якомусь відношенні вони менш розвинені, а в якихось, навпаки, пішли вперед", - пояснив Натан Янг.

Виявилося, що хоча в принципі австралопітеки займають проміжне положення між африканськими людиноподібними приматами і сучасними людьми, але їх лопатки в якомусь сенсі "повернулися" і набули більш "мавпячого" характеру. Це було визначено необхідністю створювати знаряддя праці. Це був дуже довгий і поступовий процес, пов'язаний зі спуском з дерев, коли у давніх людей виникла потреба створювати знаряддя і кидати каміння під час полювання.

Плечі людиноподібних мавп структуровані в основному навколо вертикальної осі, що давало їм можливість дертися по гілках і розгойдуватися на них. Плечі звичайних мавп мають більш горизонтальну структуру. Вона виявилася більш придатною для найдавніших людей. Залишається ще розв'язати питання про те, чи виникла у первісних людей така структура плеча тому, що серед їхніх предків якийсь більш примітивний, поки не відомий нам примат, або ж їхні плечі "деградували" у порівнянні з людиноподібними мавпами, коли вони злізли з дерев.

Зараз ви читаєте новину «Австралопітеки ближчі до мавп, ніж до людей - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути