Ексклюзиви
четвер, 10 березня 2016 17:30

Австралію люди заселили раніше, ніж Європу

Австралію люди заселили раніше, ніж Європу

Вчені підтвердили, що перші люди з'явилися в Австралії понад 50 тис. років тому - набагато раніше, ніж в Європі, а генетична історія аборигенів континенту безпосередньо пов'язана з Африкою. Пише "Новини археології та історії".

Аборигени Австралії протягом 50 тис. років перебували в генетичній ізоляції від решти світу - приблизно відтоді, як їхні предки залишили Африку і потрапили на територію Сахул - суперматерика, що до останнього заледеніння об'єднував сучасну Австралію, Нову Гвінею і Тасманію сухопутними перешийками. Австралійці, таким чином, були одними з перших поселенців за межами Африки.

На Сахулі вони могли опинитися на кілька тисяч років раніше, ніж люди в Європі. Вважається, що в Євразії (точніше, Азії) сучасна людина з'явилася 47-65 тис. років тому. Останні дані про схрещування між кроманйонцями і неандертальцями (сто тисяч років тому - для Алтаю і 80-120 тисяч років тому - для Китаю) відсувають першу хвилю міграції сучасних людей з Африки ще далі.

Приблизно 98 млн років тому Сахул від'єднався від стародавнього південного суперконтиненту Гондвана, що призвело до збереження в Австралії унікальної екосистеми. На момент прибуття людини, Австралія була континентом з великою кількістю сумчастих тварин і величезних птахів, більшість з яких потім зникли.

Вчені вважають, що в цьому винна людина: якщо на інших континентах (крім Антарктиди) були присутні примати, то Homo sapiens став першим представником цього виду тварин в Австралії.

У першій роботі вчені проводять метааналіз і доходять висновку, що в зникненні 16 родів тварин винен не клімат (приблизно 50 тис. років тому в Австралії почалася посуха), а людина. Палеонтологи дослідили, що на континент Homo sapiens потрапили 55,6 тисячі років тому, а пік вимирання тварин стався 42,1 тис. років тому.

Це означає, що 13,5 тис. років людині було достатньо для того, щоб розселитися по континенту і знищити тварин.

Отримані вченими свідчення чудово узгоджуються з даними порівняльно-історичного мовознавства і археологічними матеріалами. Сахул населяли мисливці, які використовували в якості знарядь праці камінь і дерево. На час висадки 1606 року на австралійський берег першого європейця на материку налічувалося понад мільйон аборигенів, об'єднаних приблизно в п'ятсот племен (стільки ж налічується австралійських мов).

Культура і побут, а також мови аборигенів вказують на їх спільне походження. Так, австралійські мови впевнено об'єднують в єдину макросім'ю, найбільшу групу в якій утворюють пама-ньюнгскі мови. Ними спілкуються аборигени, які займають близько 90 відсотків Австралії (крім північно-західних районів материка, що знаходяться в безпосередній близькості з Новою Гвінеєю).

Кремація в Австралії поширилася приблизно 25 тисяч років тому, раніше, ніж де-інде. Релігійні вірування також відрізняються одноманітністю: аборигени наділяли складними якостями навколишні об'єкти живої і неживої природи.

Однак, дослідження залишає відкритими два питання. Перше пов'язане з дінго, друге - з заселенням островів Полінезії. П'ять тисяч років тому дінго - здичавілий домашній собака, до приходу європейців в Австралію залишався єдиним плацентарним хижаком на континенті, що якось потрапив на материк. Приблизно в той же час у аборигенів спостерігалися зміни у використанні кам'яних інструментів і мови.

Перешийок між Австралією і Новою Гвінеєю остаточно зник, за різними оцінками, не раніше чотирьох тисяч років тому. Ймовірно, до цього часу якась група людей досягла материка і привезла з собою дінго. Але сліди цієї групи і її походження поки визначити не вдається. Вчені припускають, що дінго - нащадок одомашненого індійського вовка, що досі живе в Індостані. Тому і кажуть про можливу міграцію з території сучасної Індії.

Зараз ви читаєте новину «Австралію люди заселили раніше, ніж Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути