Ексклюзиви
пʼятниця, 02 березня 2018 23:13

Австралійський парламент закликав вшанувати жертв Голодомору

Австралійський парламент закликав вшанувати жертв Голодомору
У парламенті Австралії закликають разом з українцями вшанувати жертв Голодомору. Фото: wikipedia.org

У Палату представників парламенту Австралії 26 лютого 2018 року внесли пропозицію вшанувати 85-ті роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Пропозицію вніс голова парламентської групи австралійсько-української дружби Кріс Крютер, депутат від округу Данклі. Його підтримав депутат від округу Свон Стів Айрон, повідомляє "Історична правда".

Політики прочитали доповідь про штучно організований голод. Пропозиція затверджує 85-ті роковини Голодомору, засуджує дії більшовиків, підтверджує дискусію в парламенті Австралії про Голодомор як геноцид і віддає шану загиблим і вижившим. Уряд повинен долучитися до спільноти австралійських українців та міжнародної спільноти у трагедії під гаслом "Україна пам'ятає – світ визнає".

"Союз українських організацій в Австралії та Світовий конгрес українців аплодують містеру Крютеру за те, що він порушив це питання, та дякують містеру Стіву Айрону за підтримку", – сказав голова СУОА та міжнародний голова Комітету СКУ з визнання Голодомору геноцидом Стефан Романів.

"Український народ постраждав неймовірно. Людські втрати були катастрофічними. Останні оцінки припускають, що внаслідок політики радянської влади померло до 7,4 млн осіб. Ті, хто вижив у цьому голоді, намагалися розповісти свої історії світові.

На жаль, цей злочин пізніше систематично приховували в Радянському Союзі. Навіть згадки про голод каралися тяжкою працею, а за звинувачення на адресу влади передбачалася смертна кара. Це навіть поширювалося на тих урядовців, які просто намагалися виконувати свою роботу. Багато з них були страчені просто за те, що вони звітували радянському урядові про кількість населення", - заявив у парламенті Крютер.

:"Я виступаю на підтримку пропозиції, поданої членом парламенту від Данклі щодо українського Голодомору. Я твердо переконаний, що ті, хто не вміє чи не хоче пам'ятати минуле, приречені його повторювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Питання Голодомору в Україні внесли в парламент Ізраїля. Росія - лютує

Ми повинні пам'ятати біль та страждання, спричинені такими подіями, та шанувати тих, хто втратив життя. Ми повинні визнавати важливість таких темних сторінок у нашій людській історії, щоб гарантувати неможливість повторення таких злочинів проти людяності. Я дякую депутатові від Данклі та іншим промовцям, які виступили за те, щоб нагадати Палаті про важливість Голодомору", - додав Стів Айрон.

"Підвищення знань про Голодомор в парламенті Австралії та парламентах інших країн світу є першочерговим завданням. Такі темні епізоди історії, як Голодомор, повинні називатися своїм іменем – геноцид. Старанна робота, поширення знань та спростування брехні Сталіна та його співучасників, як от Волтер Дьюранті, який працював журналістом "Нью-Йорк Таймс" та брехав про те, що голоду немає, допоможуть убезпечитися від того, щоб ці трагічні події ніколи більше не повторяться", - сказав Романів.

Уряд Канади надав додатковий трирічний грант у розмірі $1,45 млн на підтримку "Національного освітнього туру про Голодомор". Про це заявив у Торонто секретар Міністерства з питань канадської спадщини Арфі Вірані, повідомляє прес-служба Конгресу українців Канади.

Зараз ви читаєте новину «Австралійський парламент закликав вшанувати жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути