вівторок, 09 серпня 2022 07:05

Атомні бомби знищили два міста

Атомні бомби знищили два міста
Після вибуху в Наґасакі вбито і пропало безвісти понад 73 тис. осіб, від опромінення та поранень померло ще 35 тис. осіб. Фото: Army Signal Corps photographer LT. Stephen E. Korpanty

Через три дні після атомного бомбардування Хіросіми 9 серпня 1945-го США скинули другу атомну бомбу "Товстун" на японське місто Наґасакі.

1944-го США почали підготовку до атомного бомбардування. На авіаційному заводі в штаті Небраска замовили 15 важких бомбардувальників В-29 зі зміненою конструкцією. Літаки могли злітати на висоту 12 км і були недосяжними для японської авіації. Для атомних бомб "Малюк" та "Товстун" вибрали чотири цілі: міста Хіросіма, Наґасакі, Кокура та Нііґата.

Спочатку атакували Хіросіму. 6 серпня бомбардувальник B-29 "Енола Гей" скинув уранову бомбу "Малюк". Від вибуху загинули від 70 до 100 тис. людей. Від міста залишилися самі руїни. Екіпаж американського літака-носія 9 серпня об 11:02 скинув атомну бомбу "Fat Man" масою 4,5 т на японське місто Наґасакі. Бомба вибухнула високо над промисловою долиною, між сталеливарними й збройними виробництвами та торпедним заводом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випробували найпотужнішу у світі зброю

Місто Наґасакі мало важливе військове значення через безліч суднобудівних, збройних і сталеливарних заводів. Загинули і пропали безвісти понад 73 тис. осіб, пізніше від опромінення та поранень померли ще 35 тис. осіб.

Понад 50% постраждалих отримали опіки, до 30% постраждали від ударної хвилі, 20% зазнали дії радіації. Пожежі знищили більшу частину житлових будівель. Будинки освітило так, ніби загорілися сотні сонць, людей оглушив гуркіт. Ударна й теплова хвилі руйнували бетонні та спалювали дерев'яні житла.

Японія капітулювала у вересні.

У гавані Токіо на борту американського лайнера 2 вересня 1945-го о 9:00 підписали Акт про капітуляцію Японії. Після 20-хвилинної процедури закінчилася Друга світова війна.

Акт про капітуляцію підписав міністр закордонних справ Японії Мамору Шігеміцу від уряду країни, генерал Йошихіро Умезу від збройних сил і верховний головнокомандуючий союзних військ Макартур. За Радянський Союз документ на борту лінкора Міссурі підписав генерал-полковник Кузьма Дерев'янко – українець за походженням.

Зараз ви читаєте новину «Атомні бомби знищили два міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути