четвер, 27 вересня 2018 08:22

Атомна електростанція дала перший струм

Атомна електростанція дала перший струм
Чорнобильська АЕС. Фото: Вікіпедія

Два енергоблоки Чорнобильської АЕС дали струм 27 вересня 1977 року. Це була перша атомна електростанція в Україні.

Її будівництво розпочалося у 1971 році на березі річки Прип'ять. За рік до того взялися зводити місто для енергетиків Прип'ять.

Згодом добудовано ще три енергоблоки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головний ліквідатор Чорнобильської катастрофи повісився у власному кабінеті

26 квітня 1986 року о 23:44 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства. З різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Лише наступного дня, після того як у Швеції за рівнем радіації визначили, що в Україні сталася аварія, уряд СРСР повідомив про Чорнобильську трагедію.

Навколо станції створили зону відчуження – 30 км на північ і південь, 20 км на схід, 120 км на захід – у цей бік в момент аварії дув вітер. Загальна площа – 2600 кв. км. Усього там проживали близько 150 тис. людей. У ліквідації аварії 1986–1989-го брали участь близько 600 тис. осіб. Над зруйнованим реактором спорудили саркофаг. Померли понад 100 тис. ліквідаторів, за даними організації "Союз Чорнобиль". 165 тис. стали інвалідами.

27 квітня 1988-го в робочому кабінеті повісився академік Валерій Легасов. Він очолював ліквідаційні роботи на ЧАЕС. У передсмертній записці розповів – атомники були проти будівництва станції неподалік Чорнобиля. У 1990-х спеціалісти Міжнародної агенції з атомної енергії заявили, що однією з причин катастрофи став невдало спроектований реактор.

Зараз ви читаєте новину «Атомна електростанція дала перший струм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути