вівторок, 25 лютого 2020 13:55

Ярослава Дашкевича називали істориком світової слави

Ярослава Дашкевича називали істориком світової слави
Ярослав Дашкевич - автор понад 1700 наукових та публіцистичних праць. Фото: uk.wikipedia.org

Я завжди вважав, що треба мати не одну, а кілька освіт; людина має бути нехай не всебічно, але все ж таки не однобічно підготовлена, говорив історик та археограф Ярослав Дашкевич.

Його публікували в Франції, Вірменії, Польщі. На жаль, в Україні за часів СРСР він не міг видавати свої праці. Від дня смерті науковця сьогодні минає 10 років.

Дашкевич народився в родині генерала армії Української Народної Республіки Романа Дашкевича та хорунжої Українських Січових Стрільців Олени Степанів. Відомої як Олена Степанівна. Закінчив філологічний факультет Львівського державного університету 1949-го.

Під час навчання працював у Львівській бібліотеці Академії наук УРСР. На роботі 10 грудня 1949 року його заарештували як сина "відомої української націоналістки, бувшого сотника галицьких стрілків Олени Степанів" і звинуватили у зберіганні та розповсюдженні "контрреволюційної літератури". Повернувся до Львова після звільнення з ув'язнення 1956-го. Формальна наукова кар'єра Дашкевича у радянському Львові була неможлива через його походження з родини "буржуазних націоналістів" і непоступливість.

У 1980-1990-х Ярослав Дашкевич був знову безробітний. Лише 1 листопада 1990-го його поновили на роботі в Інституті суспільних наук.

Дашкевич вражав аристократичною зовнішністю: довгим сивим волоссям, масивним перснем-печаткою на пальці, задумливо нахиленою головою та теплою усмішкою тонких вуст. Він був підкреслено небагатослівний, давав зрозуміти вагу кожного слова і тактовно тримав дистанцію. Ніколи не говорив багато, але умів знайти добре слово і дати гарну, а інколи безцінну наукову пораду.

25 лютого виповнюється 149 років від дня народження поетки, драматургині Лесі Українки. Вона створювала поезію, прозу, публіцистику, працювала в області фольклористики. Лише з її голосу записано 220 народних мелодій.

Зараз ви читаєте новину «Ярослава Дашкевича називали істориком світової слави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути