Ексклюзиви
середа, 03 березня 2021 08:21

Розстріляли 366 селян

Розстріляли 366 селян
2006-го на відкритті пам'ятника жертвам трагедії взяли участь президенти України та Польщі. На кладовищі встановили пам'ятний хрест. Фото: Bogdan Śnieżek

Українське село Павлокома 3 березня 1945-го атакував відділ Армії Крайової. Польські військові закатували 366 українців.

Село Павлокома за 40 км на захід від Перемишля - зараз це Польща. Напередодні Другої світової війни воно було переважно українським. У селі нараховувалося 1370 жителів, серед яких було 1190 українців, 170 поляків і 10 євреїв.

Під час війни село було під німецькою та радянською окупацією. Польське населення Павлокоми відчувало підтримку підрозділів Армії Крайової та Батальйонів хлопських. Українська більшість сподівалися на допомогу підпільної мережі ОУН. Після відходу з Павлокоми радянського підрозділу, невідомий озброєний підрозділ схопив і вивіз 7 поляків.

Місцева польська самооборона та підрозділи Армії Крайової вирішили, що це справа УПА. Влаштували криваву помсту. Українські історики стверджують, що поляків схопив підрозділ НКВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли українських підпільників

Страта цивільних жителів українського села Павлокома тривала з 1 по 3 березня. Польські відділи увійшли до Павлокоми близько 4.00 й розпочали етнічну чистку. Серед загиблих було багато жінок та дітей. Врятувалися лише 36 осіб. Переважно це діти. Найбільше українців розстріляли на місцевому цвинтарі. Перед стратою людей роздягали, потім вбивали та скидали у глибокі ями.

17 серпня 1953-го польський воєводський суд у Ряшові за цей злочин засудив 4 осіб до різних термінів ув'язнення. Проте Верховний суд вироки скасував.

Лише 2005-го громада села дала дозвіл на встановлення меморіалу на місці масового розстрілу. На відкритті пам'ятника взяли участь президенти України та Польщі – Віктор Ющенко і Лех Качинський. На ньому написано: "Вічная пам'ять 366 жертвам, трагічно загиблим 1–3 березня 1945 року в селі Павлокома".

В урочищі Бабин Яр на північно-західній околиці Києва, 27 лютого 1942-го пройшли масові розстріли німецькими військами членів українського націоналістичного підпілля.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли 366 селян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути