Ексклюзиви
субота, 19 червня 2021 09:47

Архів з Австралії передали на Волинь
10

Особистий архів волинянина Михайла Чигрина з Австралії передали у фонд Волинського краєзнавчого музею.

Матеріали його дружина Марічка Галабурда-Чигрин нещодавно надіслала представниці Українського інституту національної пам'яті на Волині, історикині Лесі Бондарук.

"У цьому архіві чимало важливих експонатів з історії України і Волині. Зокрема, збереглися листи його першого кохання – Лідії Кушнірук із 1935 до 1943 років. У них, поміж романтичними словами і мріями закоханої дівчини, чимало важливої історичної інформації про події, які вона бачила на Волині. Є розповідь про розстріл в'язнів Луцької тюрми, репресії польської та радянської окупантів та інше. Є також щоденник Михайла Чигрина, який він вів із 1939 року. Є його документи, атестати з навчання, листи до друзів, книжка спогадів про своє життя, упорядкована дружиною – Марією Галабурдою-Чигрин. Особливо багато є фотографій з різних періодів його життя. Серед них зустрічаємо фото учнів та викладачів Луцької гімназії 1 червня 1933 року, зустріч Чигриним патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого 1968 року в Сіднеї та багато інших".

Фото: facebook.com

Михайло Чигрин (1915–2001) під час навчання в українській гімназії ім. Лесі Українки в Луцьку вступив до Організації українських націоналістів. 18-річним був ув'язнений польською владою. Після звільнення перебрався до Югославії, вивчився на стоматолога. По війні перебрався в Австрію, потім в Австралію. Брав активну участь в всіх ділянках українського життя на п'ятому континенті: громадській, політичній і церковній. Очолював ОУН (м) в Австралії.

Зараз ви читаєте новину «Архів з Австралії передали на Волинь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути