Ексклюзиви
пʼятниця, 27 травня 2016 18:25

Археологи вивчають печери Мертвого моря в пошуках стародавніх сувоїв

Археологи вивчають печери Мертвого моря в пошуках стародавніх сувоїв

Ізраїльські археологи мають намір досліджувати сотні печер в пустельних горах, що оточували Мертве море, аби врятувати від мародерів історичні цінності.

Головна мета безпрецедентних за розмахом розкопок - стародавні манускрипти. Тисячі їх фрагментів були знайдені саме в цьому районі, серед них і найдавніші з відомих зразків біблійних текстів. Повідомляє РИА Новости.

"Багато років найважливіші скарби нашого історичної та культурної спадщини ставали об'єктами незаконним розкопок і хижацького розграбування в печерах Іудейської пустелі. Завдання національного плану, який ми просуваємо, полягає в тому, щоб розкопати і знайти всі сувої, врятувати та зберегти їх силами держави ", - пояснює генеральний директор Управління старовини Ізраїлю Ісраель Хассон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли мумію матері правителів древньої ЕлефантиниУ місцевих печерах 70 років тому пастухи-бедуїни виявили перші і найзнаменитіші сувої Мертвого моря, відомі також як Кумранські рукописи. Там опинилися тексти старозавітних книг, біблійні апокрифи, література, яка описувала життя іудейської секти есеїв. Документи датуються III-I століттями до нашої ери і зараз як найбільше надбання Ізраїлю зберігаються в національному музеї країни.

Нагадуємо, що грот Абрі Фаравель, розташований в районі французьких Південних Альп на висоті 2133 метра над рівнем моря, став самим високим місцем, де були виявлені наскальні малюнки мезолітичної ери.

Зараз ви читаєте новину «Археологи вивчають печери Мертвого моря в пошуках стародавніх сувоїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути