середа, 18 лютого 2015 16:14

Археологи реконструювали житла давніх єгиптян
5

Фото: old.archeo-news.ru

Польські фахівці з Інституту археології Ягеллонського університету в Кракові представили тривимірні віртуальні моделі жител, які будували древні єгиптяни більше 5 тисяч років тому. Їхній вигляд вдалося реконструювати на основі даних, отриманих під час розкопок в районі Телль ель-Фархі в Дельті Нілу.

"Зазвичай коли ми говоримо про єгипетську архітектуру, то уявляємо собі щось величне і монументальне, збудоване з кам'яних блоків: піраміди і храми," - говорить Яцек Кармовскі, аспірант Інституту археології Ягеллонського університету. - "Насправді, в єгипетських містах і селах домінували будинки, побудовані з глинобитної цегли."

Житла з такої цегли не були довговічними на відміну від споруд із каменю. Тому для того, щоб зрозуміти, як виглядали будинки єгиптян, артефакти доводиться збирати по крихтах. Сьогодні вчені активно використовують лазерне обладнання і засоби автоматизованого проектування (CAD).

Аналіз зібраних даних дозволив польським вченим зробити висновок, що єгиптяни, які жили в Дельті Нілу 5 тисяч років тому, будували прямокутні будинки площею кілька десятків метрів. Споруди розташовувалися близько один до одного. Вікна в таких оселях були маленькими, вони знаходилися у верхній частині стіни. За словами Яцека Кармовскі, подібне розташування вікон, ймовірно, пов'язане з тим, що власники будинків таким чином намагалися відгородити себе від непрошених "гостей": скорпіонів і змій.

Крім того, невеликі вікна перешкоджали проникненню сонячних променів і тим самим дозволяли уникнути зайвого нагріву приміщення. Дверні та віконні прорізи мали перемички. У дверному отворі також був передбачений високий поріг, який, ймовірно, захищав від затоплення водою. Дверей у будинках не було. Замість них єгиптяни використовували циновки.

Про те, як виглядали дахи будинків, зараз можна тільки припускати: вчені володіють обмеженими археологічними даними. За словами польських фахівців, єгиптяни покривали будинку легкими матеріалами - дерев'яним настилом, гілками, очеретом і соломою. Дахи були плоскими.

Дослідження в районі Телль ель-Фархі проводиться польськими археологами вже протягом 16 років. Поселення використовувалося протягом майже 1 тисячі років - з 3700 по 2700 рр. до н.е. Телль ель-Фархі стала широко відомою після того, як кілька років тому тут знайшли один з найдавніших центрів виробництва пива, а також дві золоті статуї та залишки храму.

Зараз ви читаєте новину «Археологи реконструювали житла давніх єгиптян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути