Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2018 23:13

Археологи розповіли, що кельти робили з головами ворогів

Археологи розповіли, що кельти робили з головами ворогів
Кельти бальзамували голови ворогів у хвойній олії. Фото: Fouille Programmée Le Cailar

Стародавні галли відсікали і бальзамували голови своїх ворогів.

Про це говорили ще стародавні історики, але зараз дослідники знайшли на півдні Франції кістки черепа, на яких збереглися сліди смоли хвойних дерев, повідомляє Journal of Archaeological Science.

За свідченням давньогрецьких і давньоримських істориків, у кельтських племен існував звичай обезглавлювати своїх ворогів після битви, вішати голови на шиї до коней і відвозити їх до себе в поселення. Там їх виставляли на загальний огляд. Щоб зберегти голови, кельти тримали їх в олії хвойних дерев, яке греки називали кедровим.

В укріпленому поселенні Лю Келар на півдні Франції археологи знайшли 2,7 тисячі фрагментів людських кісток. В основному це були кістки черепа і частини шийних хребців. На багатьох черепах залишилися сліди порізів, які свідчили про те, що голову спочатку відрубували, а потім готували до показу - прибирали шматки шийних хребців і, мабуть, виймали язик і мізки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли рештки тварин, з яких діставали органи для гадання

Автори дослідження вирішили перевірити слова древніх авторів і з'ясувати, чи дійсно древні галли бальзамували голови, щоб краще їх зберегти. Вчені відібрали 11 фрагментів кісток черепа, розмололи частину з них в порошок і провели хімічний аналіз за допомогою мас-спектрометрії.

У шести з 11 фрагментів, крім компонентів і продуктів деградації тваринних жирів, дослідники виявили сліди компонентів смоли хвойних дерев. З цього автори зробили висновок, що стародавні історики мали рацію і галли дійсно бальзамували голови, щоб їх зберегти.

У центральній китайській провінції Хенань у гробниці часів династії Західна Хань археологи виявили бронзову посудину з алкоголем.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розповіли, що кельти робили з головами ворогів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути