середа, 12 червня 2013 18:10

Археологи не вірять у можливість знайти останки матері Івана Мазепи

Автор: Фото: uk.rodovid.org
 

Малоймовірно, що колись будуть знайдені останки ігумені Києво-Печерського Вознесенського монастиря Марії Магдалини Мазепи - матері гетьмана Івана Мазепи.

Таку думку висловив заступник директора Інституту археології НАН України, член-кореспондент НАНУ Гліб Івакін у розмові з журналістами у Флорівському монастирі, де відбувся другий етап перенесення поховань Вознесенського некрополя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві перепоховали останки матері гетьмана Мазепи

"Ми не знаємо, а тільки можемо припускати, де Марія Мазепа була похована. Можливо, вона була похована у Вознесенському монастирі. Але багатьох з верхівки монастиря ховали в Києво-Печерській лаврі. Можливо, її останки вже перевезли сюди, у Флорівський монастир", - сказав Гліб Івакін.

Він додав, що вчені сподівалися відшукати її поховання на території нинішнього Мистецького Арсеналу, де колись був Вознесенський монастир. "Там було кілька поховань у великих склепах з цегли, де ми сподівалися знайти. Але потім там були знайдені монети, які показали, що ці поховання значно більш ранні, ніж коли поховали Марію Магдалину", - зазначив учений, уточнивши, що Марія Мазепа померла в 1707 році.

Генеральний директор Мистецького Арсеналу Наталія Заболотна нагадала, що мати Івана Мазепи була ігуменею Печерсько-Вознесенського монастиря останні 25 років свого життя. "Вчені в силу об'єктивних причин не можуть ні підтвердити, ні спростувати, що вона була похована на території Вознесенського монастиря. Можливо, і вона знайшла тут притулок серед сестер, перезахоронюють у Флорівському монастирі", - зазначила вона.

Зараз ви читаєте новину «Археологи не вірять у можливість знайти останки матері Івана Мазепи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути