Ексклюзиви
понеділок, 10 грудня 2012 11:41

У Києві перепоховали останки матері гетьмана Мазепи

У Києві перепоховали останки матері гетьмана Мазепи
На місці поховання поставили стелу з пісковика і чотириметровий хрест. Фото: kp.ua

У Києві в суботу 8 грудня перепоховали прах матері Івана Мазепи Марії-Магдалини Мазепи-Мокієвської. Її останки знайшли археологи при розкопках у Вознесенському некрополі. Молебень за упокій душі відслужив митрополит Володимир, повідомляє "Комсомольська правда".

Три роки - з 2005 по 2008-й - на території "Мистецького арсеналу" фахівці Інституту археології України проводили розкопки. Вдалося знайти 262 поховання 17 - 18 століть. Тепер кладовище на місці монастиря або, як ще кажуть, Вознесенський некрополь, вважається найбільшим похованням тієї епохи в усій країні. Вдалося ідентифікувати і останки Марії-Магдалини, яку церква вважає святою. Незабаром керівництво арсеналу звернулося до церкви з пропозицією перепоховати її останки, так само як і інших черниць, похованих у Вознесенському некрополі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 20 років Іван Мазепа був на прийомі у французького короля

Місцем для перепоховання порахували Флорівський монастир на Подолі в Києві. У 1712 році Петро I Вознесенський монастир розпорядився закрити - на цьому зручному місці - на Печерській горі - було вирішено розпочати будівництво арсеналу. А насельниці монастиря якраз і перевели під Флорівський монастир, відтоді він також іменувався Свято-Вознесенським.

На місці поховання поставили стелу з пісковика і чотириметровий хрест. Архітектор меморіалу розповів історію його створення.

"Дуб ми вибрали на Черкащині, рівний, без жодного сучка, а камінь для стели - на Волині, він був з іржею, що нагадує кров, - розповідає Микола Теліженко, заслужений художник країни. - Працювали під снігопадом, в наметах, встигли всього за десять днів. А коли встановили біля монастиря хрест, то в той момент вдарили дзвони і у мене онук народився".

Марія була ігуменею Вознесенського жіночого монастиря, який був на території нинішнього культурно-музейного комплексу "Мистецький арсенал" у Києві. На її гроші і гроші сина там відбудували кам'яну Вознесенську церкву на місці більш старої дерев'яної.

Зараз ви читаєте новину «У Києві перепоховали останки матері гетьмана Мазепи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути